Uit het licht is een boek geschreven vanuit het perspectief van een volwassen man, die vertelt over zijn jeugd in Baton Rouge, Louisiana. Hoofdstuk één zet gelijk de toon voor het hele boek. Deze man, van wie we de naam volgens mij niet eens te weten krijgen, is namelijk één van de vier verdachten als het gaat om de verkrachting van de topathlete en schoonheid van Baton Rouge, Lindy Simpson. Hij vertelt zijn verhaal met als boodschap aan de lezer: Laat me mijn verhaal doen. Laat het met uitleggen.

Met deze twee zinnen eindigt het eerste hoofdstuk. Mijn hele instinct zegt op dat moment: Hij is het. Hij is de dader. Ik was tegelijkertijd verbaasd, omdat ik dit eerste hoofdstuk associeerde met het begin van een thriller. Dat bleek het boek (gelukkig voor mij) niet te zijn.

Nee, Uit het licht houdt je tot de laatste pagina in z’n greep, maar is verre van eng. Terwijl langzaam maar zeker, op niet-chronologische volgorde, alle gebeurtenissen rondom de verkrachting uitgebreid worden verwoord, komen de verschillende verdachten aan bod. Met op zijn tijd even een loflied aan de staat Louisiana met al diens eigenaardigheden en vooroordelen, vertelt een smoorverliefde tiener hoe hij elke dag vanuit zijn schuilplekken de mooie Lindy in de gaten houdt. Hoe hij, terwijl hij ouder wordt, pornografie en het uitgaansleven ontdekt. Hoe hij leert omgaan met verlies, verdriet, wanhoop en schuldgevoel. Gescheiden ouders, volwassen zussen en foute vrienden maken deze jongen in de puberteit tot de man die hij is geworden. Uit het licht wordt dan ook terecht een Coming of Age roman genoemd.

Maar liefst zeven jaar heeft schrijver M.O Walsh aan dit prachtstuk gewerkt en het resultaat mag er wezen. Tuurlijk wilde ik weten wie verantwoordelijk was voor de verkrachting, maar het was ook niet erg om het níet te weten, omdat er zoveel andere interessante dingen worden verteld. Met een scherp geschreven eindspurt worden dan toch alle mysteries op het laatst opgelost. Misschien had het verhaal iets minder lang kunnen zijn, maar zo storend vond ik de lange zinnen en grote hoofdstukken nou ook weer niet.

Zeker een aanrader voor fans van ‘Waar het licht is’ en de boeken van John Green. Genieten geblazen!

Uit het licht / M.O. Walsh / Ambo Anthos / 2015 / 317 pag. / ISBN 978 90 414 2619 2

No Comments

Post a Comment