De titel van dit boek is de naam van het hoofdpersonage, Katherine Carlyle. Katherine, ook wel Kit genoemd, is ontstaan door ivf, maar voordat ze in haar moeder geplaatst werd, is ze jaren ingevroren geweest. Wanneer Katherine 19 is, is haar moeder overleden en is haar vader, voor zijn beroep als journalist, vrijwel continu weg. Ze voelt zich leeg en wijdt dat deels aan de tijd dat ze nog niet echt bestond. Door dit gevoel en vanwege haar afstandelijke vader gaat ze naar Berlijn. Uiteindelijk reist ze verder op zoek naar koudere plekken en ondertussen hoopt ze dat haar vader naar haar op zoek is en fantaseert ze over wat hij aan het doen is om haar te bereiken.

Het boek had me vanaf de eerste bladzijde in zijn greep. Als ik Thomsons schrijfstijl in één woord zou moeten omschrijven zou het ‘scherp’ zijn. Met weinig, maar soms verrassende woorden weet hij een helder beeld van de omgeving en situaties op te roepen en hierdoor blijft de lezer geboeid. De schrijfstijl had voor mij wel een schaduwkant, omdat het een beknopte schrijfstijl is, komt het wat zakelijk over en vond ik het lastig om me verbonden te voelen met Katherine.

Daarnaast heeft Katherine geen al te fijn karakter, ze gebruikt mensen en lijkt alleen om hen te geven als ze haar verder brengen. Wat dat ‘verder’ is, is voor de lezer een hele tijd ook lastig om te zeggen. Ze heeft moeite met dingen die in haar verleden zijn gebeurd, maar de info komt in hele kleine brokjes en voelt aan als te weinig om echt grip op het verhaal te krijgen. Later krijg je wel meer begrip voor Katherine en is ze warmer tegen de personages om zich heen, maar toen ik het boek dichtsloeg had ik een ‘is dit alles’ gevoel.

Dit komt misschien ook omdat we de vader nooit echt te zien krijgen, je krijgt alleen het beeld te zien dat Katherine van hem heeft. Ze vertoont best extreem gedrag om eindelijk liefde van haar vader te krijgen en aan de ene kant is het begrijpelijk, maar aan de andere kant lijkt het wel erg extreem voor wat ze vertelt. Ik had graag nog een confrontatie gezien, gezien hoe de vader echt zou reageren, maar helaas komt die confrontatie nooit aan de orde.

Zeker een boek dat boeiend is en fijn geschreven, maar ook een boek waarbij ik wat problemen had met de karakters en hun acties. Ik had meer in dit boek willen zien, maar Thomson heeft nog negen romans geschreven en ik ben zeker van plan om te kijken of hij me dan wél met het hele boek weet te overtuigen.

Katherine Carlyle/ Rupert Thomson/ vertaald door Robert Neugarten/ Uitgeverij Xander/ 2015/ 318 blz./ ISBN: 9789401604017

No Comments

Post a Comment