Tom Berry moest zijn zoon Curtis en dochter Erin alleen opvoeden, nadat zijn vrouw Elka het gezin had verlaten. Nu de kinderen bijna volwassen zijn, verlangt hij als jager steeds meer terug naar zijn geliefde bergen. Met zijn bedrijf midden in de wildernis is hij lange periodes van huis. Terwijl Tom daar worstelt met zijn eigen problemen op het land en in de liefde, speelt het drugsprobleem en het liefdesverdriet van Curtis hem parten. Net wanneer Tom denkt dat hij zijn kinderen los kan laten, blijken ze hem het hardst nodig te hebben.

In Terug naar de bergen schrijft Sarah Leipciger over de ingewikkelde vader-zoonrelatie, die misschien wel herkenbaar is voor velen anderen. Door de mensen om hem heen wordt Tom beschreven als gevoelloos en alleen maar bezig met praktische dingen. Er komt heel duidelijk naar voren dat hij niet de ideale vader is voor zijn kinderen. En dat laat zo zijn sporen achter.

Er wordt veel beeldspraak gebruikt in het boek. Naast de verschillende verhaallijnen van de personages, worden er regelmatig situaties geschetst in de natuur die dan worden gebruikt om de gevoelens van en de relatie tussen Tom en Curtis te weerspiegelen. Het zijn grotendeels herinneringen van Tom, Curtis en Erin op jacht, die de verhoudingen in het gezin duidelijk maken en tegelijkertijd voor een rustpuntje in het boek zorgen.

Een klein negatief puntje vind ik de afronding van sommige verhaallijnen. Een aantal personages komen uitvoerig aan bod in het eerste deel van het boek en verdwijnen vervolgens in een korte scène van het toneel. Ik ontwikkel al gauw favoriete personages in boeken, vaak bijpersonen, dus als die zo abrupt weggehaald worden, kan ik daarvan balen. Aan de andere kant snap ik ook wel dat de schrijfster waarschijnlijk alle focus op de vader-zoonrelatie wilde leggen, door het leven van Tom en Curtis verder stil te leggen. Alsof de achtergrondmuziek langzaam vervaagt, maar de stem van de zanger nog blijft klinken.

Ik vind het heel mooi dat de schrijfster de personages onvolmaakt en kwetsbaar neerzet. In dit boek bestaan er geen helden, alleen maar stervelingen die verwoed proberen het beste van het leven te maken.

Terug naar de bergen / Sarah Leipciger / Ambo|Anthos / 2015 / 284 pag. / ISBN 978 90 263 2994 4

No Comments

Post a Comment