Echte Vrienden mocht ik ontvangen om vervolgens te recenseren, en ondanks dat ik het al even op de plank had staan, omdat helaas soms het afstuderen toch echt voor het lezen moet gaan, *knipoog*, vond ik het een geweldig boek. Ik hou wel van dit soort boeken. Oké, laat ik eerst eens even vertellen waar het boek eigenlijk over gaat!

Op een ochtend krijgt Tom Derckx een brandbrief van zijn oude vriend, Richard. De ex-drummer van hun glorieuze, maar snel opgebrande punkband zit in een Duitse gevangenis en vraagt Tom om hulp bij een zaak waarover hij niet kan schrijven. Tom vertrekt met zijn boezemvriend Bonno naar Kassel, waar Richard vertelt dat hij hen nodig heeft om een grote som geld veilig te stellen. Ze aarzelen, maar echte vrienden laten elkaar niet in de steek. Zeker niet als ook de voormalige, door ieder van de bandleden begeerde, bassiste opduikt en hun aandacht vraagt.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder van Fons Dellen gehoord had toen ik de beschrijving voor dit boek onder ogen kreeg. Dat betekent natuurlijk niet dat ik terugdeins voor een uitdaging tot een nieuw boek. Ik heb in februari die sprong in het onbekende ook genomen toen ik Alex Boogers ontdekte en ook Fons Dellen heeft me niet teleurgesteld. Een debuutroman geschreven door een Radio-DJ over een punkband kan die sprong immers alleen maar goed uitpakken, toch?

Het boek telt maar 222 pagina’s en ik heb het dan ook in één ruk uitgelezen. We komen erachter dat de personages in het boek ooit een band vormden, Schmucks 44, in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De band telde vier leden (dat wisten we dan eigenlijk al); Richard, Tom, Bonno en Marva. Het verhaal speelt in 2011, wanneer Tom een brief ontvangt van Richard. Richard is aangehouden op het vliegveld van Frankfurt met een koffer vol drugs wanneer hij op weg is naar Sao Paulo. De broer van Richard heeft echter een geheim, een geheim dat echter niet langer geheim kan blijven wanneer hij te weten komt dat hij terminaal ziek is. Het is duidelijk dat hij de hulp van zijn oude vrienden hars nodig heeft. Tom en Bonno stemmen uiteindelijk toe, zeker als ze allebei een voordeel kunnen te slaan uit de hulp die ze bieden.

Echte vrienden is makkelijk geschreven, de hoofdstukken zijn niet al te lang en eindigen, waar mogelijk, met een fijne cliffhanger zodat je wel verder MOET lezen, *zo zwaar vervelend*. Daarnaast schakelt Dellen binnen zijn hoofdstukken steeds tussen de verschillende personages, hierdoor weet je als lezer uiteindelijk veel van de personages en dat maakt het boek nog gemakkelijker te lezen.

Wat ik zo leuk vind aan dit boek, is dat de liefde voor de muziek, die Dellen als oud radio-DJ natuurlijk deelt met mij, ook een grote rol speelt in het boek. Er wordt veel geschreven over het verleden van de punkband, maar ook laat hij een soort playlist achter bij bepaalde scenes. Je zou kunnen zeggen dat er een soort soundtrack bij het boek ontstaat, mocht je de genoemde nummers ook daadwerkelijk spelen. Dat kan ik, als muziekliefhebber, natuurlijk zeker waarderen.

Ondanks dat ik nog niet eerder van het boek gehoord had, noch van de schrijver, is Echte vrienden me honderd procent meegevallen. Mocht je houden van een lekkere pageturner, een boek waar je goed ingezogen wordt, een boek dat je in één zit kan uitlezen, dan zal ik je zeker deze aanbevelen. Fons Dellen schrijft op een lekkere manier en de muziek in het boeken maken het alleen maar leuker!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 25 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Blogger, Instagrammer en Boekenwurm. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Echte Vrienden / Fons Dellen / Uitgeverij De Geus / 2015 / 222 pag. / ISBN 9789044533996

No Comments

Post a Comment