Er zijn weinig boeken waarbij ik moeite heb om een recensie te schrijven omdat het lastig is de juiste woorden te vinden die recht doen aan het boek. Het midden van de wereld van Andreas Steinhöfel was zo’n boek voor mij. De zeventienjarige Phil is de verteller en door zijn ogen zien we de wereld waarin hij opgroeit. Samen met zijn excentrieke moeder Glass en tweelingzus Dianne woont hij in het landhuis Visible aan de rand van de stad. De mensen uit de stad moeten over het algemeen weinig hebben van de familie, maar er zijn wel de aanbidders van Glass en steun en toeverlaat Tereza. Phil heeft zijn beste vriendin Kat en later in het boek is er Nicholas, de jongen waar hij verliefd op wordt.

Door het verhaal heen kom je meer over Phils verleden te weten in de vorm van flashbacks, hoewel ze misschien niet allemaal even snel lezen, voegen ze wel degelijk iets toe aan het verhaal. Ze geven meer inzicht in Phil, maar ook in Dianne en Glass. Er ontstaan echte mensen met echte verhalen. Aan de ene kant zijn de verhalen bijzonder, maar aan de andere kant vind je er herkenbare dingen in waardoor het niet moeilijk is om mee te leven.

Heel knap vind ik het dat Andreas Steinhöfel goed weet over te brengen hoe Phil Nicholas ziet. Aan het begin kan je niet anders dan net als Phil verliefd worden op Nicholas en is zijn stille houding en ondoorgrondelijkheid verleidelijk en mysterieus. Wanneer Phil echter dingen aan Nicholas begint te zien die niet zo perfect zijn, smelt die magische atmosfeer rond Nicholas ook voor de lezer weg.

Ook andere karakters blijken heel wat gecompliceerder of juist anders dan ze op de eerste bladzijde van het verhaal lijken. Het bijzondere is dat het met name komt omdat Phil heel erg ontwikkelt, hij realiseert zich dingen en daardoor komen andere personages in een ander licht te staan en realiseer je je ook dat het soms niet de personen zijn die veranderen maar jij zelf.
Dan is er nog de prachtige schrijfstijl van Andreas Steinhöfel. Hij weet namelijk niet alleen de personages tot leven te wekken, maar ook de omgeving. Visible heeft een hele aparte sfeer en het landhuis lijkt in verschillende tijden van Phils leven een andere sfeer te ademen.

In 400 bladzijden heb ik kennis mogen maken met boeiende personages en heb ik samen met Phil in het prachtige Visible rondgelopen en de sfeer ingeademd. Het midden van de wereld is een boek dat ik zeker aanraad als je op zoek bent naar een boek waar je in wilt kruipen en eigenlijk niet meer uit wilt komen, want dat was bij dit boek zeker het geval. Het einde had ik graag nog even uitgesteld.

Het midden van de wereld/ Andreas Steinhöfel/ vertaald door Tjalling Bos/ Uitgeverij Lemniscaat/ 2005/ 399 blz./ ISBN: 9789056377250

No Comments

Post a Comment