Om iets te vinden, moet je eerst verdwalen.

Het leven van Allyson is alles behalve spannend, vindt ze zelf. Zelfs als ze van haar ouders een tour door Europa cadeau krijgt voor haar eindexamen, kan ze nog steeds niet loskomen van haar strakke planningen. Haar beste vriendin daarentegen geniet wel van de plotselinge vrijheid en bloeit helemaal op. Op de laatste dag van hun tour in Engeland komen de twee vriendinnen een jongen tegen, die hen uitnodigt voor een opvoering van Shakespeare’s Twelfth Night. De jongen blijkt zelf de hoofdrolspeler te zijn en Allyson vindt hem betoverend. De volgende dag in de trein naar Londen loopt Allyson dezelfde jongen tegen het lijf. Zijn naam is Willem en hij blijkt Nederlands te zijn.

Boeken zijn boeken voor een reden en daarom lijkt het de normaalste zaak van de wereld te zijn als Willem Allyson uitnodigt om mee te gaan naar Parijs, voor één dag. Allyson lijkt haar wilde haren gevonden te hebben en zegt prompt ‘ja’.  Na een achtbaan vol emoties en avontuur, lijkt het alsof de twee elkaar helemaal gevonden hebben. Maar hoe goed ken je iemand na slechts één dag? Is Willem wel echt de jongen naar wie Allyson haar hele leven heeft uitgekeken? De ochtend na de grote dag in Parijs verandert alles. Kan Allyson haar leven in Amerika weer oppakken? Kan ze hem zomaar vergeten? Een zoektocht naar niet alleen de liefde, maar ook haar eigen identiteit, staat op het punt te beginnen.

De Nederlandse titel is ‘Haar dag’. Slechts een klein deel van het boek gaat ook daadwerkelijk over die ene dag. De Engelse titel is ‘Just one day’ en ik denk dat die titel het verhaal beter weergeeft. Allyson laat namelijk haar hele leven op z’n kop zetten door slechts die ene dag. Just one day…

Dit boek past typisch in het rijtje Young Adult. Het is makkelijk weg te lezen en heerlijk om bij weg te dromen. Het maakt niet uit dat wij als lezers waarschijnlijk nooit met een jongen die we één dag kenden mee waren gegaan naar Parijs. Het maakt niet uit dat iedereen constant op de juiste plek, op het juiste moment is.

Naast de leuke verhaal laag, heb ik toch ook de thematische laag kunnen ontdekken. Hoewel je zou denken dat het grote thema de zoektocht naar de liefde is, is het eigenlijk een zoektocht naar de eigen identiteit. Allyson heeft het moeilijk met de keuzes die ze moet maken op de universiteit en de druk die ze voelt van haar ouders. Bovendien ziet ze haar oudste jeugdvriendschap uit haar handen wegglippen. Ik denk dat de boodschap van Gayle Forman in dit geval is: Men kan veel van je verwachten of van je verlangen, maar uiteindelijk bepaal jij wat je met je leven doet.

En nu het leukste gedeelte: Er is een vervolg! In tegenstelling tot wat je normaal van een vervolg verwacht, is dit tweede deel niet een sprong in de tijd. ‘Zijn jaar’ (in het Engels: Just one year) vertelt precies hetzelfde verhaal, maar dan vanuit het perspectief van Willem. Zoals de titel al doet vermoeden, ligt in dit boek vooral de nadruk op het jaar volgend op die ene dag in Parijs. Benieuwd naar dit deel? Binnenkort komt ook hiervan een recensie bij De Leesfabriek. Het bewijs is weer geleverd: Van de schrijfster van ‘If I stay’ krijg ik geen genoeg.

Haar dag / Gayle Forman / The House of Books / 2014 / 366 pag. / ISBN 97890 443 4409 7

No Comments

Post a Comment