Carry On is het nieuwste boek van schrijfster Rainbow Rowell. Tevens is het een soort van spin off van haar Fangirl. In Fangirl is de hoofdpersoon Cath, en Cath schrijft fanfiction. Één van haar fanfictions is zo populair dat het duizenden volgers heeft, en je raadt het al, die fanfiction is Carry On. Zoals Rainbow het zelf al beschrijft, lieten de personages in haar fictief verhaal in een fictief verhaal haar niet meer los en moest ze Carry On wel schrijven om haar los te laten. Uiteindelijk bleek het niet dezelfde fanfiction te zijn en ook niet het originele boek dat wordt genoemd in Fangirl, maar het is en blijft een Simon Snow boek en die moest en zou ik lezen!

Één van mijn eerste recensies voor de leesfabriek was die voor Fangirl. Toen vertelde ik dat ik heel graag wilde weten hoe het verhaal van Simon Snow zou gaan. Je kan je mijn reactie vast wel voorstellen toen ik te horen kreeg dat er een Simon Snow boek zou komen. Inderdaad, ik schreeuwde het nog net niet uit, maar ik zat er vlakbij!

Carry On vertelt het verhaal van Simon Snow. Simon Snow is een soort van Harry Potter-achtig figuur, hij gaat niet naar Zweinstein maar hij gaat naar Watford. Simon Snow is de Uitverkorene, maar misschien wel de slechtste die er ooit uitverkoren is geweest. Dat is wat zijn kamergenoot Baz zegt. En Baz is misschien slecht en een vampier en een complete idioot, maar hij heeft waarschijnlijk wel gelijk.

De helft van de tijd krijgt Simon zijn toverstok namelijk niet aan het werk en de andere helft van de tijd zet hij iets in vuur en vlam. Zijn mentor gaat hem uit de weg, zijn vriendin heeft het uitgemaakt en er rent een magie-etend monster rond met Simon’s gezicht. Baz zou de dag van zijn leven hebben, als hij er zou zijn – het is hun laatste jaar op Watford School voor Magie, en Simons aartsrivaal is niet op komen dagen.

Net als alle boeken van Rainbow, zat ik ook met deze weer op het puntje van mijn stoel. Ik was te druk met werk om het in één ruk uit te lezen maar ieder vrij momentje dat ik had was ik druk aan het lezen. Simon is niet de meest geweldige hoofdpersoon die je je kan voorstellen, toch had hij iets. Ik kan het niet goed omschrijven maar je werd mee getrokken in het verhaal en ik wilde iedere keer weer weten hoe het verder ging. Waarom was Baz niet op school verschenen? Was Agatha echt verliefd op Baz en niet op Simon? Wat gaat er gebeuren met Penny? En misschien wel de belangrijkste, vertellen Simon en Baz eindelijk aan elkaar dat ze elkaar leuk vinden?!

Ik ga je één ding verklappen, want eigenlijk staat dit ook gewoon in de samenvatting van het boek. Het is een boek van Rainbow Rowell, met lekker veel drama, magie en heel veel zoenen. Want JA! Simon en Baz zijn wel degelijk verliefd op elkaar en *swoon* daar komen ze ook gewoon voor uit. Dit boek mag dan voor sommige een gelijkenis hebben met Harry Potter, en misschien had het dat in het begin ook wel, maar Carry On draagt zijn eigen verhaal, met een eigen achtergrond en geschiedenis die gewoon steengoed worden neergezet!

Misschien vond ik het grappigst nog wel dat de spreuken in het boek zinnen uit liedjes waren of spreekwoorden. Zolang je ze maar met genoeg kracht zou uitspreken, kon alles een spreuk worden. Maar toen de Mage een spreuk begon en dit Bohemian Rhapsody van Queen bleek te zijn kon ik mijn lachen even niet meer in houden. Hoe Rainbow er op gekomen is, ik heb geen idee, maar het werkt en het boek is geweldig. Mocht je je Harry Potter vormige gat willen opvullen met een beetje meer magie, dan zou ik zeggen: lees dit boek! Simon en zijn vrienden nemen je mee in hun wereld. Je gaat van ze houden en ook jij wil weten wat die Humdrum nou wel of niet op z’n geweten heeft en wie of wat het nou eigenlijk is. Ik ga je heel eerlijk zeggen dat toen ik er achter kwam wat het uiteindelijk was, ik zowel geschokt als opgelucht was dat ik het eindelijk wist!

Het boek is 6 oktober uitgekomen bij St. Martin’s Griffin, je raadt het al; in het Engels. Ik heb nog niet kunnen vinden wanneer het boek in het Nederlands zal verschijnen en of dit überhaupt wel gaat gebeuren. Ik hoop het wel, want ook voor degenen die niet graag in het Engels lezen, zou ik heel graag willen dat ze dit boek kunnen lezen. Wauw!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 25 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, Blogger, Instagrammer en Boekenwurm. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Carry On / Rainbow Rowell / St. Martin’s Griffin / 6 Oktober 2015 / 522 pag. / ISBN: 978 12 5004 9551

No Comments

Post a Comment