De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was. Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Ineens wil ze informatie over Julian en pubert ze erger dan ooit. Elisa voelt dat ze de grip aan het verliezen is. Alles wat ze achter zich had gelaten, wordt weer overhoop gehaald. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is, Sky’s mentrix komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa’s leven, en de verschillen tussen hen blijken inmiddels groter dan ooit.

Na het lezen van Ooit zal ik je weer zien had ik enorm hoge verwachting voor ik begon aan Sky. Daarbij komt dat ik de cover enorm mooi vind en dat deze me erg nieuwsgierig maakte naar het verhaal.

Van in het begin is Sky een verhaal dat de lezer met zich meeneemt en niet loslaat. Je leeft als lezer erg mee met de personages die door de auteur heel realistisch worden neergezet in een alledaagse leefwereld. Ellen Lina toonde eerder aan dat ze goed overweg kan met hedendaagse sociale thema’s en dit boek is geen uitzondering. Hoewel het verhaal op zich voor mij niet heel herkenbaar is, grepen de emoties en gevoelens van de personages me toch naar de keel en kreeg ik het gevoel zelf middenin het verhaal te staan. Naast de personages en de setting, zijn ook de dialogen uit het leven gegrepen. De personages reageren naargelang hun karakter en gemoedstoestand en blijven daardoor levensecht.

Het verhaal van Sky is best een zwaar en donker verhaal. Maar de auteur weet er op de juiste momenten de nodige humor in te brengen om de sombere sfeer waar nodig even te doorprikken. Wat mij persoonlijk nog het meest geraakt heeft in dit verhaal: hoe de liefde van een ouder voor een kind zelfs de ergste haatgevoelens overwint.

Sky houdt de lezer van begin tot einde in een ijzeren greep en neemt je mee in de rollercoaster die het leven is: vol liefde, angst en haat. Het is subliem opgebouwd tot en met de laatste bladzijde en zelfs dan gebeurt er iets wat je niet verwacht…

 

Sky / Ellen Lina / Ellesy / 2015 / 328 bladzijden / ISBN 9789086602964

No Comments

Post a Comment