Na de laatste afgeslagen aanval van de Morbiden is hun meester furieus. Nieuwe plannen om de macht over te nemen worden gesmeed. Met de overstap naar Drägan Duma is Jill ontsnapt aan haar roerige bestaan op aarde. Ze durft weer voorzichtig te genieten van het leven, maar al snel breken er duistere tijden aan op deze parallelle wereld. Jill lijkt aangewezen om de leidster van Dragon Stone op te volgen, maar is zij wel Zij Die Hoort, zoals beschreven in de profetieën? Een Wijze van het Woud vertelt haar over een verrader tussen de mensen die zij net geleerd heeft te vertrouwen. Wie in haar omgeving spant er samen met de vijand? De strijd tegen de Soulsnatcher en zijn Morbiden barst in alle hevigheid los en onwaarschijnlijke bondgenootschappen moeten worden gesloten om deze oorlog te kunnen overleven.

Yes, yes! Hier houd ik van: Draken Boeken. Komt u maar met alle heerlijke fantasy verhalen over deze magische, weergaloze wezens. The Fireflight-trilogie, The Talon Saga, Drägan Duma-trilogie: HEERLIJK! De overeenkomst tussen deze drie boeken is dat de schrijfsters de draken prachtig weten te beschrijven. Patty wist de draken in dit boek nog beter tot leven te wekken dan in deel 1. Het waren echt majestueuze wezens en je voelde zowat de grond trillen als ze landden. Ik zou ook heel graag het oog op de cover willen aaien en de structuur van de schubben willen voelen. Het is allemaal zo echt! Drakenliefhebbers (zoals ik) zullen echt van dit boek smullen. Jum. Jum. Gotta love those dragons.

Maar buiten het draken-element van Patty is deze serie ook gewoon goed. Het is spannend, leest lekker weg en het bevat ontzettend veel mysterie. Dat eigen taaltje vind ik echt zo cool en er zitten onwijs mooie uitspraken in. Een beetje heroïsch poëtisch, wat ik echt vet vond. ‘Steen kent geen verdriet’. Tof toch? Heb je daar ooit wel eens over nagedacht? De eigen wereld die Patty prachtig beschrijft, trok mij heel erg aan. Tijdens het lezen waande ik mij in een heerlijke efteling-achtige plek vol mysterie en gevaar. Ondanks dat er zo veel fantasy werelden zijn geschreven, vond ik die van Patty uniek en bijzonder. Het draken-thema is veel gebruikt, maar dit verhaal is zeker geen één in een dozijn. Ik kan niet precies mijn vinger erop leggen, maar Patty heeft er iets bijzonders van gemaakt!

Wat me wel een beetje  irriteerde, is de uitgave van dit boek. Als bibliofiel houd ik van een mooie bladspiegel en mooi genaaid boek (zoals de boeken van Blossom Books of Unieboek). Helaas heeft Drägan Duma dat helemaal niet. Ik vergelijk het boek met een slappe reader die je van school uitgedeeld kreeg tijdens Nederlands met al je te lezen literatuur erin. De cover krulde bij mij tijdens het gebruik al heel snel lelijk omhoog en de rug breekt super makkelijk. Als je een beetje een lompe lezer bent, ben ik bang dat je boek heel snel lelijk wordt. De bladspiegel vind ik ook onaangenaam en ik ergerde me aan het feit dat de ‘gesproken’ woorden van Libertalia in vet gedrukt zijn. Dat oogt heel slordig en school-achtig. Ik vind dat Drägan Duma een vet mooie hardcover binding verdient die lekker stevig is en echt een collecters-item is!

Dragan Duma: Het zwarte kristal verschijnt in 2016! Wie kan er nog meer niet wachten?

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 20 jaar, 3e jaars studente Taal- en Cultuurstudies met als specialisatie middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.

Bondgenoten & Verraders / Patty van Delf / Celta Publishing / 2015 / 347 pag./ ISBN 9789491300363

No Comments

Post a Comment