Ganzenmeisje is het nieuwste boek van Uitgeverij Karmijn en is alweer het vierde boek dat ik mag ontvangen om te recenseren. Wat kan ik zeggen? Karmijn geeft gewoon mijn soort boeken uit, boeken die je meeslepen en pas weer los laten lang nadat je het boek hebt weggelegd!

Ganzenmeisje was niet anders. Het boek van auteur Shannon Hale is onderdeel van een vierdelige serie in het Engels genaamd “The Books of Bayern”, zal dit in het Nederlands dan ook gewoon “De Boeken van Bayern” worden? Een paar jaar geleden is dit boek al verschenen bij Uitgeverij Callenbach onder de titel “Het Meisje dat alles verloor”, het kan dus zijn dat het boek je bekend voorkomt!

Ganzenmeisje gaat over een meisje genaamd Anidori-Kiladra Talianna Isilee, ze is de kroonprinses van een klein koninkrijk genaamd Kildenree. Ani groeit op als een vrolijk meisje dat al snel ontdekt dat ze met dieren kan communiceren, al heeft ze die gave niet wanneer het op mensen aankomt. Wanneer ze zestien is en haar vader overlijdt gaat ze er dan ook vanuit dat ze de nieuwe koningin wordt. Haar moeder heeft echter een ander plan, al sinds ze klein is blijkt ze uitgehuwelijkt te zijn aan de kroonprins van het buurland Bayern. Het huwelijk is gearrangeerd om de vrede tussen de twee koninkrijken te bewaren en Ani heeft dan ook weinig keuze dan te gaan. Ze wil haar moeder namelijk niet teleurstellen.

De reis naar Bayern duurt weken, misschien zelfs wel maanden, maar vergezeld door haar wachten en hofdame vertrekt Ani vol goede moed. Maar wanneer ze het koninkrijk naderen slaat het noodlot toe, haar hofdame blijkt namelijk helemaal niet zo’n goede vriendin te zijn als dat Ani dacht. Selia heeft namelijk een heel ander plan in Bayern.  Ani heeft geen keuze dan te vluchten voor haar leven en met pijn in haar hart toe te kijken hoe Selia en de wacht Ungolad haar plek innemen in het paleis.

Uiteindelijk komt Ani in Bayern terecht en gaat daar aan het werk als ganzenhoedster voor de koning en verschuilt zich onder de naam Isi. Vanuit hier probeert ze haar plek in het paleis terug te krijgen, maar na een tijdje blijkt dat Ani zich eigenlijk onder de werkers in Bayern ook op haar plek voelt en bij de dieren nog veel meer. Dan komt ze een wachter uit het paleis tegen die met een paard in de wei bezig is. Ani die altijd al goed is geweest met paarden en rouwt om haar prachtige schimmel Falada, komt hem tegemoet om hem te helpen. Al gauw komt de wachter iedere dag bij Ani op bezoek totdat ze een brief ontvangt dat hij niet van haar kan houden zoals een man van een vrouw zou moeten houden en blijft Ani met een gebroken hart achter.  Zal het Ani uiteindelijk lukken haar plek in het paleis terug te veroveren en Selia en haar wachters te ontmaskeren? Daarvoor laat ik je toch echt zelf het boek lezen, want verklappen doe ik het niet!

Maar wat vond ik nou eigenlijk van het boek? Laat ik beginnen met het vertellen dat hervertellingen van sprookjes één van mijn favoriete soort boeken zijn. Ik kan er geen genoeg lezen en toen ik las dat Ganzenmeisje een hervertelling van een sprookje van Grimm was, kon ik ‘m gewoon niet laten liggen! Nou ga ik Uitgeverij Karmijn dan ook heel hartelijk danken voor het feit dat het boek twee dagen later al bij mij op de deurmat lag en dat ik er dan ook per direct in kon duiken! In het mailtje dat ik ter bevestiging mocht ontvangen stond:

Leuk Daphne, lijkt me ook echt een boek voor jou. Het is zo’n gaaf boek! Romantisch, ontroerend en heel erg spannend. Je begint erin en kunt niet meer stoppen, ik weet het zeker!” 

Nou laat me één ding duidelijk maken, dit was ook het geval! Ik ben in het boek begonnen, had binnen mum van tijd het eerste deel van het boek uit, ben gaan werken en ‘s avonds in bed weer verder gaan lezen aan de rest van het boek. Op sommige momenten kon je Ani’s frustratie en verdriet van de pagina voelen spatten en op andere momenten wenste ik vurig dat ik ook met dieren kon praten en dat ik net als Ani de kans had met ze te communiceren en ze beter te begrijpen.

Voor mensen die van sprookjes houden, voor mensen die houden van romantiek en een goed einde, voor mensen die houden van magie en geweldige personages is dit echt een aanrader. Waar ik de sprookjes van Grimm bijna kan dromen, blijven deze hervertellingen leuk en zijn ze toch zeker weer anders dan de daadwerkelijke sprookjes. Omdat het een sprookje is, weet je al bijna wel zeker dat het goed gaat aflopen met Ani, het maakt dan ook niet meer uit of ze ganzenhoedster blijft of dat ze uiteindelijk haar titel weer terug krijgt, maar het blijft tot op het einde bloedspannend. Want gelooft de koning haar wel wanneer ze hem uiteindelijk te spreken krijgt?

Ganzenmeisje ligt al in de boekwinkels, dus als je een nieuw boekt wilt kopen, maar je weet nog niet precies welk boek dat worden moet, dan zou ik zeggen geef het zeker een kans! Karmijn heeft voor mij wederom een topper uitgebracht en ik kan niet wachten op de rest van de boeken die ze gaan uitbrengen, van mij mogen ze blijven komen! Ganzenmeisje was voor mij boek 144 van 2015 en heeft van mij vier van de vijf sterren gekregen, hoeveel krijgt het er van jou?

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 25 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, Blogger, Instagrammer en Boekenwurm. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Ganzenmeisje / Shannon Hale / Uitgeverij Karmijn / 320 Pagina’s / Oktober 2015 / ISBN: 978 94 9216 8030

 

No Comments

Post a Comment