De brieven van Frans Kellendonk is een boek dat ik met veel plezier gelezen heb. De brieven zijn divers (zoals ook aangegeven wordt door de samenstellers van de bundel) en daarnaast wordt er bij de brieven historische context uitgelegd en ook wordt duidelijk welke verhouding Kellendonk had tot diegenen aan wie hij zijn brieven richtte.

De eerste brief in de bundel is geschreven toen Kellendonk zeventien was en gaat over een schoolreisje. Daarna volgen er redelijk veel brieven die hij heeft geschreven terwijl hij studeerde in Birmingham, Engeland. Deze brieven zijn vooral gericht aan zijn toenmalige vriend Jan Duyx of familie. Later in het boek komen er ook zakelijke brieven voorbij, dingen die hij schrijft aan mensen die net als hij bij de Revisor (een literair tijdschrift, dat nu ook nog bestaat) werkten of ervoor schreven. De laatste paar brieven in het boek zijn geschreven vlak voordat hij overleed aan aids.

Een van de redenen waarom ik deze bundel wilde lezen, was omdat ik benieuwd was naar de persoon achter de boeken. Toen ik in de brieven begon had ik Mystiek lichaam al gelezen en omdat er nogal wat ophef over was leek het me interessant om te zien wat Kellendonk zelf eigenlijk voor visies had op bepaalde onderwerpen die aan bod komen. Hij schreef namelijk ook een beruchte brief aan een recensent, nadat deze zijn boek Mystiek lichaam als antisemitisch omschreef. Het inzicht waar ik benieuwd naar was, wist het boek gelukkig ook te bieden.

Dit is geen boek dat je in een keer achter elkaar uitleest, mede omdat het een boek is waar je gewoon langer over wil doen zodat je er langer van kan genieten, maar ik had wel telkens de neiging om het weer op te pakken. Ook als je het druk hebt is dit boek dus heerlijk om te lezen, want hoewel er natuurlijk een rode draad doorheen loopt, is het zeker niet vervelend om het even te moeten laten liggen, omdat je niet uit een verhaal getrokken wordt.

Bij dit boek is het wel van belang om een beetje geïnteresseerd te zijn in de persoon en in het lezen van brieven, maar qua toegankelijkheid verbaasde dit boek me. Naarmate Kellendonk ouder wordt, worden de brieven misschien wel wat moeilijker qua taalgebruik, maar het zijn zeker geen eindeloze zinnen waar je je doorheen moet worstelen. Toch merk je wel dat Kellendonk een schrijver was, want in zijn brieven verwoord hij dingen op een manier dat je ze echt wil lezen, zelfs als het een wat minder opvallende brief is wat betreft de gebeurtenissen.

Ben je op zoek naar een boeiend boek dat geen gewone roman is, met boeiende omschrijvingen en soms zelfs opmerkingen die je doen lachen, dan zouden De brieven van Kellendonk wel wat voor jou kunnen zijn.

De brieven/ Frans Kellendonk (samenstellers: Jaap Goedegebuure en Oek de Jong)/ Uitgeverij Querido/ 2015/ 479 blz./ ISBN: 9789021457987

No Comments

Post a Comment