Deadline:
Jem (15) heeft geen gemakkelijk leven. Ze groeit op in pleeggezinnen (haar moeder is namelijk overleden aan een overdosis toen ze 7 was) en ze verandert steeds van school omdat het altijd fout loopt. Maar Jem heeft iets wat anderen niet hebben. Elke keer ze iemand in de ogen kijkt, ziet ze diens sterfdatum en dat wil ze liever niet weten. Ze sluit geen vriendschappen, voelt zich vaak eenzaam en vertrouwt niemand. De enige persoon waarmee ze vriendschap sluit is Spider, hoewel ze weet dat hij niet lang meer te leven heeft. Als ze samen een uitstapje maken naar The London Eye, ziet Jem dat alle mensen daar dezelfde sterfdatum hebben. De datum van vandaag! Ze rent met Spider weg, enkele minuten voordat er een terroristische aanslag op The Eye wordt gepleegd. Ze lijken nu verdachten en gaan op de vlucht, gezocht door heel Groot-Brittannië. Hoe kunnen ze hun onschuld bewijzen? Wie gaat hen geloven? En ondertussen komt Spiders sterfdatum alsmaar dichterbij.

De Chaos:
Adam (17) ziet getallen in de ogen van mensen – de datum waarop ze zullen sterven, net zoals zijn moeder Jem. Maar hij krijgt daarbij ook nog eens de beelden door van hoe de mensen aan hun eind komen, al kan hij ze niet altijd correct plaatsen. Zijn oma (Jems schoonmoeder) heeft ook een gave, ze ziet kleuren hangen rond mensen – hun aura’s.
Als Adam in Londen bij een heleboel mensen dezelfde datum ziet, weet hij dat er een vreselijke ramp dreigt. Maar wat en hoe? Dan ontmoet hij Sarah. Zij heeft ook een gave (eentje waar ze geen vat op heeft en die haar verwart) en ze lijkt meer te weten dan ze laat merken. Zij wil echter niets met Adam te maken hebben omdat ze nare visioenen/nachtmerries over hem heeft. Maar Adam heeft haar nodig om het raadsel op te lossen! Uiteindelijk raken hun levens steeds nauwer verbonden met elkaar, en doen ze er alles aan om de komende ramp af te wenden. Bovendien wil niemand hen geloven als ze eindelijk besluiten iets te doen om de mensen te waarschuwen. En de tijd dringt…

Oneindig:
Na de Chaos van 2027 trekken Adam, Sarah en de kleine Mia van de ene plek naar de andere. Veel mensen zijn op zoek naar Adam nadat bekend is geworden dat hij iets unieks kan. Dan verschijnen er mannen die de hulp van Adam willen. Maar hij vertrouwt het niet. Om hem toch mee te krijgen wordt de kleine Mia ontvoerd. Adam moet nu wel mee. Maar wat willen ze echt van hem? Adam wordt opgesloten in een legerbasis waar wetenschappers en machthebbers heel wat van hem te weten proberen te komen. Ook Mia en de zwangere Sarah krijgen er een kamer. Dan wordt bekend dat Mia haar sterfdatum met die van iemand anders heeft weten te ruilen. Dat geeft haar een macht die iedereen wel wil hebben: de mogelijkheid om eeuwig te leven. De liefde voor elkaar en hun kind geven Adam en Sarah de kracht en de moed om alles op alles te zetten en uit hun gevangenschap te ontsnappen.

De personages en de gebeurtenissen uit het verhaal worden heel nauwkeurig weergegeven, zo krijgt de lezer een goed beeld van wat er gebeurt. Af en toe komt het verhaal wel wat ongeloofwaardig over door de vele onverwachte wendingen.
In ‘Deadline’ wordt het verhaal volledig vanuit Jems standpunt verteld, de lezer weet dus ook niets meer dan wat zij weet. Je voelt erg mee met haar personage. Haar bijzondere gave komt heel geloofwaardig over en de acties zijn erg realistisch beschreven.
In ‘De Chaos’ wordt het verhaal in het begin uit Adams standpunt verteld. Later worden de hoofdstukken afgewisseld tussen Adam en Sarah.
Ook in ‘Oneindig’ worden de hoofdstukken afgewisseld tussen Adam en Sarah.

Het verhaal leest bijzonder vlot en de acties volgen elkaar snel op. De spanning wordt heel de tijd opgebouwd door de beeldende en directe schrijfstijl. De boeken zijn heel indrukwekkend, maar ook angstaanjagend, emotioneel en romantisch. Hoewel de delen onafhankelijk van elkaar kunnen gelezen worden, volgen ze elkaar wel logisch op en is het – zoals bij series meestal het geval is – aangenamer om ze achtereenvolgens te lezen.

Enkele gebeurtenissen in de boeken, vooral in ‘Deadline’, laten je heel erg nadenken over het toeval, het lot en of ons leven al dan niet voorbestemd is. Jem probeert bijvoorbeeld de dood van Spider uit te stellen, maar door haar zelfmoordpoging leidt ze hem toch de dood in. Eerder in het boek loopt ze een zwerver achterna om te kijken hoe hij aan zijn dood komt.  Tijdens een achtervolging loopt de man echter onder een auto… Misschien was hij helemaal niet gestorven als Jem hem nooit ontmoet had, en niet achter hem aan was gegaan, maar dat kom je natuurlijk nooit te weten.

Deze recensie is geschreven door Anna Coppieters, 17 jaar, scholier aan het Sint-Lodewijkscollege in Lokeren.

Deadline/Rachel Ward/Lemniscaat/2009/285 pag./ISBN 9789047702221
De chaos/Rachel Ward/Lemniscaat/2010/335 pag./ISBN 9789047703082
Oneindig/Rachel Ward/ Lemniscaat/2012/237 pag./ISBN 9789047704348

 

No Comments

Post a Comment