Met bepaalde (hoge) verwachtingen begon ik aan Hier was ik van Gayle Forman. Haar andere YA boeken vond ik goed, vanwege de heerlijke sfeer en de verwijzingen naar muziek (die komen ook in Hier was ik zeker voorbij). Daarnaast zijn haar personages enorm herkenbaar. Voor mij was het in ieder geval een ‘echte’ Gayle Forman.

Hier was ik gaat over Cody. Haar beste vriendin Meg heeft zelfmoord gepleegd en Cody weet niet goed wie ze is zonder Meg. De ouders van Meg vragen haar om Megs spullen op te halen uit de stad waar ze studeerde. Cody is van plan om maar kort te blijven, maar als ze op zoek gaat naar de redenen waarom Meg zelfmoord heeft gepleegd, blijkt ze de mensen die ze ontmoet nodig te hebben.

Cody is de verteller van het verhaal en ik vond dat Forman haar heel goed neer weet te zetten. Je voelt haar radeloosheid en zelfs als ze onaardig doet is het niet moeilijk om met haar mee te leven. Cody ziet Meg als de betere versie van haarzelf, maar door het boek heen ontwikkelt ze en leert ze door andere mensen ook meer over zichzelf. Zo is er bijvoorbeeld haar moeder Tricia, ze hebben geen echte moeder-dochter band en Cody’s vader is niet in beeld. Toch zie je dat Cody en Tricia elkaar meer gaan waarderen en dat is mooi om te zien.

Een van de mensen die Cody ontmoet in Tacoma is Ben. Een muzikant waarmee Meg een keer naar bed is geweest en die haar toen gedumpt heeft. Cody is in eerste instantie boos, maar langzaam komt er meer naar boven waardoor blijkt dat alles wat gecompliceerder ligt. Er blijkt namelijk een kant van Meg te zijn die Cody en ook anderen nooit gekend hebben. Een minpuntje vond ik wel dat Ben een beetje cliché neergezet wordt met bijvoorbeeld zijn prachtige van kleur veranderende blauwe ogen, maar gelukkig heeft hij een beter uitgewerkt karakter dan dat.

Ook over het einde ben ik heel erg te spreken. Het is niet spectaculair, maar daarom juist heel realistisch. Het is duidelijk dat de zoektocht meer betekent vanwege de mensen die Cody ontmoet en de ontwikkeling die ze doormaakt, dan vanwege de antwoorden die ze ermee krijgt. Juist dat zorgt ervoor dat je het boek met een heel tevreden gevoel dicht kan slaan.

Ik raad Hier was ik, maar ook de andere boeken van Forman, dus zeker aan. Haar personages maken ontwikkelingen door en zijn enorm realistisch, ik hoop dat er nog veel boeken van Forman mogen verschijnen.

Hier was ik/ Gayle Forman/ vertaald door Carla Hazewindus/ Uitgeverij Moon/ 2015/ 315 blz./ ISBN: 9789048826346

No Comments

Post a Comment