“In de val” van S. L. Grey speelt zich af in de toekomst. Als een levensgevaarlijk virus vanuit de Aziatische landen ook Amerika dreigt te bereiken, vlucht een aantal gezinnen naar het Sanctum, een zelfvoorzienend appartementencomplex diep onder de grond. Nadat ze zich afgesloten hebben van de buitenwereld, overlijdt er echter toch iemand in het Sanctum.

Dit boek heeft opvallend veel belangrijke personages, die aan het begin van het boek allemaal duidelijk worden geïntroduceerd. Hierdoor heb je als lezer nauwelijks moeite om iedereen uit elkaar te houden. Indien je het toch vergeten bent, bevindt zich voorin het boek een kaartje van het Sanctum inclusief alle namen van de gezinnen die in een bepaald appartement wonen.

In het Sanctum woont allereerst de eigenaar, Greg Fuller, die geldproblemen heeft.  Hierdoor heeft hij het Sanctum nooit goed kunnen laten afmaken. Daardoor is er onder andere geen lift. Verder woont er een vrouw, samen met een Aziatische man en hun zoon, wat voor spanningen zorgt met een ander, steng gelovig, gezin met twee kinderen, die de Aziaten in het algemeen de schuld geven van het virus. Een jong meisje dat werkt als oppas wordt praktisch gedwongen om met haar werkgever en zijn dochter in het Sanctum te wonen als hij naar er naartoe vlucht. Een gezin met een zieke vrouw heeft grote problemen, onder andere omdat de medische post in het Sanctum nooit is afgemaakt. Tot slot wonen er nog een rijk stel waarvan de man stiekem een pistool heeft, en de medewerker Will Boucher, die eigenlijk zo snel mogelijk naar huis wil omdat zijn vrouw stervende is. Zij heeft kanker.

Het sterkste onderdeel van dit boek is de ontwikkeling van de inwoners van het Sanctum. Nadat hun belangrijkste karaktereigenschappen verteld zijn, wordt er veel tijd besteed aan hoe ze met de gebeurtenissen omgaan en hoe dit hun onderlinge relaties beïnvloed. Ook verschillen de personages allemaal erg van elkaar, wat natuurlijk voor extra frictie zorgt.

Verder is dit het soort boek waarbij je nauwelijks iets kan zeggen over de verhaallijn zonder dat je iets verklapt. De setting is zeer goed uitgedacht. Nadat de deuren dicht gaan, wordt de spanning genadeloos opgevoerd. Dit zorgt ervoor dat je als lezer het boek nauwelijks kunt wegleggen. Verder wordt er fantastisch toegewerkt naar de ontknoping, die heel goed in elkaar steekt. Dit boek is dan ook zeker een aanrader voor wat spannende uren.

Deze recensie is geschreven door Sara Everhart, 18 jaar, scholier van het Canisius College in Assen

In de val / S.L. Grey / Uitgeverij Luitingh Sijthoff /2015 / 320 blz. / ISBN 9789024564767

No Comments

Post a Comment