Het nieuwe boek van Leigh Bardugo speelt zich weer af in de Grisha-wereld, ditmaal in Ketterdam. In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in z’n eentje… Kaz verzamelt een team om zich heen dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zooitje lijkt: een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion en een Hartenwringer. Hun reis leidt dwars door vijandig Fjerda en de zes worden niet alleen belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. En tussendoor moeten ze proberen om elkaar niet te vermoorden.

Dat Leigh Bardugo een goede auteur is, weten we allemaal al door haar fantastische Grisha-serie. Maar dat Leigh Bardugo opnieuw weer zo’n ongeloofelijk verhaal neer zou zetten had ik, als allergrootste Leigh Bardugo-fan, zelfs niet verwacht. Man, man, she dit it again. Leigh has blown me away!

Sickness: dat is het woord wat ik vind passen bij dit boek. Sickness als in ‘wat een belachelijk, geweldig boek is dit’, maar ook in de trant van ‘wauw, wat een heftige, zieke dingen gebeuren er hier’. De Leigh Bardugo van de Grisha-series is een totaal andere Leigh Bardugo van List en Leugens. Tuurlijk, ze heeft nog steeds die weergaloze schrijfstijl en meesterlijke spannende actie scenes, maar ze gebruikt voor List en Leugens een heel ander palet kleuren: zwart, zwart en nog eens zwart. (de luxe editie van dit boek is ook helemaal zwart, inclusief een zwarte snee) List en Leugens is veel ‘volwassener’ en realistischer dan de hele Grisha-serie. Dit is echt serious business, vergis je niet! Ik kan een hoop gruwelheden hebben, maar ik moest af en toe even mijn hand voor mijn mond slaan. Het is echt heftig. Er zitten een paar hele lugubere, enge scenes in die je eerder zou verwachten bij een horror film. Ik moest er een beetje aanwennen, maar uiteindelijk vond ik het echt bij het verhaal passen. Het is keihard. Leigh schrijft een écht verhaal over een bloederige criminele bende en houdt er totaal geen romantisch beeld op na. Heerlijk! Maar ook een beetje eng.. Bovendien zit dit boek ook vol met seksistische suggestieve zinnen en seksuele toespelingen (dat had de Grisha-serie helemaal niet! Let wel: dit boek bevat geen échte seksscenes.) Het is op zich helemaal niet vulgair, maar het is wel prominent aanwezig. Het lijkt of Leigh een beetje het populaire recept van Game of Thrones heeft opgepakt: seks en bloed.

Meestal ben ik helemaal niet van de keiharde, bloederige scenes, maar bij List en Leugens paste het gewoon ontzettend goed in het hele verhaal. Leigh bouwt niet alleen een ijzersterke, belachelijk echte wereld, maar creëert ook een hele cultuur en mensheid daarbij. Ze bedenkt heiligenlegenden, gebruiken, tradities en prachtige taferelen. Alle elementen kloppen. Een hele nieuwe echte wereld ontpopt in je hart. Alles wat er gebeurde voelde ik. Het begin van dit boek was ook echt een knaller! Ik dacht meteen ‘YES! Leigh Bardugo is back! Hier heb ik zo’n zin in!’. List en Leugens is beter dan de Grisha-serie! Dit moet je gewoon gelezen hebben! Wauw!

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 20 jaar, 3e jaars studente Taal- en Cultuurstudies met als specialisatie middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.

List & Leugens / Leigh Bardugo / Blossom Books / 2015 / 544 pag./ ISBN 9789020679847

No Comments

Post a Comment