Mijn Hart en Andere Zwarte Gaten is het eerste boek van de Amerikaanse schrijfster Jasmine Warga. Het boek gaat over de zestien jaar oude Aysel die geobsedeerd is door het plannen van haar eigen dood. Met een moeder die amper naar haar kan kijken zonder met haar ogen te knipperen, klasgenoten die achter haar rug over haar roddelen, en een vader die met zijn gewelddadige misdrijf het plaatsje waar ze woont schokte, heeft Aysel genoeg redenen om haar leven te beëindigen. Er is alleen een probleem: ze weet niet of ze het alleen durft.

Wanneer ze op een website stuit die de optie Samen Zelfmoord biedt, denkt te de oplossing gevonden te hebben. Roman, een tienerjongen die achtervolgd wordt door de gevolgen van een familietragedie, zoekt ook een partner. Hoewel Aysel en Roman niets met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven. Maar naarmate hun zelfmoord vastere vorm aanneemt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee door wil gaan. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen tussen haar wens om een einde aan haar leven te maken of proberen Roman ervan te overtuigen hun levenskrachten te bundelen.

Na boeken als The Fault in Our Stars en All the Bright Places, die ik wel leuk vond maar niet geweldig, is Mijn Hart en andere zwarte gaten een boek die ook te maken heeft met een mentale ziekte, namelijk depressie. Waar de eerste twee boeken een beetje te veel voor me waren, is het Warga wel gelukt, namelijk de personen “echt” te maken. Dat waardeer ik zeer, gezien ik me op die manier goed in kan leven op hoe Aysel en Roman in het leven stonden, al heb ik gelukkig zelf nog nooit depressies hoeven ervaren.

Waar ik dit boek als manuscript mocht ontvangen via de Leesfabriek, had ik het boek al een tijd op mijn ereader staan in het Engels. Ik ben dan ook begonnen in het manuscript maar uiteindelijk overgestapt op het ebook. Op deze manier ben ik er door heen gevlogen. Ik begon ‘s avonds rond een uur of tien met het boek en om 1 uur was het uit. Jup, ik kon het zelf ook bijna niet geloven maar het ging snel en het waren drie emotionele uren.

Voordat je denkt; ik begin ook aan dit boek, laat me je wel even waarschuwen. Wanneer onderwerpen als zelfmoord, depressie of andere onderwerpen als deze je aangrijpen en je er niet goed tegen kan, is dit boek misschien niet voor jou weggelegd. Ik moet zeggen dat ik er op sommige punten ook moeite mee had en dat de tranen me over de wangen liepen toen ik het uiteindelijk weglegde. Warga zet een sterk verhaal neer, met personages die je mee nemen in het verhaal en waarbij je bijna bang zou zijn dat je het zelf mee zou maken.

Sommige zinnen die worden gesproken door de personages zijn zo mooi, dat je al snel hoopt dat het boek een andere wending krijgt dan dat we in het begin verwachten. Zinnen als hieronder zijn toch gewoon prachtig om te lezen?

“Je bent als een grijze lucht. Je bent prachtig, zelfs als je dat niet wilt zijn.”

Aysel en Roman willen allebei hetzelfde, namelijk zelfmoord plegen. Allebei hebben ze een rotjeugd gehad en hebben ze genoeg gehad van het leven dat ze nu leven. Via de website komen ze met elkaar in contact maar buiten het feit dat ze zelfmoord willen plegen willen ze ook een relatie opbouwen. Het plot en het verhaal verrasten me. Ik had een veel zwaarder en emotioneler boek verwacht bij zo’n zwaar thema, maar dat was het niet. Jasmine verteld het verhaal op zo’n goede manier dat je er vanaf bladzijde één al helemaal in zit, ik in ieder geval wel. Het einde viel me wel een beetje tegen.

Waar ik niet zal vertellen waar het einde overgaat, had ik het graag anders gezien. Voor degenen die ik ken die leven met depressies, gaat het niet zoals het met Aysel gaat. Natuurlijk snap ik dat het niet voor iedereen hetzelfde is, de manier waarop de rest van het boek geschreven is, had het eigenlijk niet mogelijk kunnen zijn. Maar goed, Jasmine Waga zet met die boek een weergaloos goede debuut roman neer. Ik kan niet wachten om in de toekomst nog meer van haar te lezen!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 25 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, Blogger, Instagrammer en Boekenwurm. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Mijn hart en andere zwarte gaten / Jasmine Warga / Karakter Uitgevers / 15 December 2015 / 320 pag. / ISBN: 978 90 4521 0148

No Comments

Post a Comment