Stel je voor: je zit al drie jaar in een rolstoel en dan saboteer je de wereld zo, dat je terug kan gaan naar het moment dat jij de benen verloor. Wat zou jij doen? Margaretha van Andel schreef haar eerste boek Ik, waarin ze jou laat nadenken over deze vraag. Ze beschrijft een interessant, maar verwarrend thema.

Ik gaat over Daniël. Tijdens een illegaal autoritje krijgt hij een ongeluk en verliest hij zijn benen. Drie jaar later krijgt hij de kans deze ‘foute’ beslissing ongedaan te maken en terug te keren naar de wereld, het parallelle universum, waarin zijn benen nog werkten. Zijn beste vriend Jeen steunt hem bij dit proces. In dit parallelle universum komt hij in aanraking met zijn andere ik, de jongen die geen ongeluk heeft gehad. Is deze ‘andere’ Daniël wel zo leuk? Is de verleiding niet te groot om in de ‘mooie’ wereld te blijven en niet terug te keren naar Daniëls gewone wereld?

Het onderwerp van Ik is heel krachtig, mooi en uniek. Van Andel heeft goed over het thema nagedacht. Door alle tijdsprongen en de keuzes die Jeen en Daniël maken, laat ze ons goed nadenken over wie je bent en wie je wilt zijn. Het einde van het verhaal is heel verwarrend, maar past daardoor juist wel bij het onderwerp. Alle parallelle werelden komen in aanraking met elkaar  en soms is het heel lastig te begrijpen over welke wereld je leest. Ben je nu bij de verlamde Daniël of bij de populaire stoere gezonde Daniël? En welke keuzes heeft Jeen gemaakt?

“Waar blijf je nou, kom je nog? En krijg de tering.” Het taalgebruik in Ik is fijn voor jeugdige lezers. Soms is het wat grof, maar dat past eigenlijk wel heel goed bij de personages. Zinnen als: “verdomme, over een uur moet ik bij die Robbie zijn” of “O, wat the fuck” komen uit de mond van Daniël en zouden zo in het echt gezegd kunnen worden. Daardoor kun je Daniël wat beter begrijpen. Daniël roept heel veel vragen op. Voor de een is hij een enorme egoïst en voor de ander juist niet. Je krijgt verschillende meningen over hem en daardoor ga je discussiëren over het verhaal en nadenken over wie hij nou echt is.

Helaas heeft Ik veel tijdsprongen, waardoor het verhaal verwarrend wordt. Al vanaf de eerste bladzijde spring je heen en weer tussen verschillende werelden, personages en tijden. Na een tijdje wen je daaraan, maar Van Andel creëert een en al verwarring in de laatste bladzijden. Daarmee ondersteunt ze het thema, maar wordt het verhaal wel lastig. Het maakt je wel nieuwsgierig: je wilt begrijpen hoe het verhaal precies in elkaar zit, maar tegelijkertijd kun je daar maar moeilijk achter komen.

Ik wordt daarmee zeker een boek voor ervaren lezers of voor lezers die een echte uitdaging aan willen gaan. Het verhaal is mooi maar moeilijk opgebouwd en de dialogen zijn heel erg echt. Zou jij ruilen als je Daniël was?

Deze recensie is geschreven door Jasmijn Willems, Tyra van Duyl, Thomas Buter, Michel Vogelsang, Renée Haasjes, Rosan Dunnink, Lisa Dunnink en Daniek van Gils. Allen havo leerlingen uit 2B van CSG Dingstede.

 

Ik / Margaretha van Andel / 2015 / Lemniscaat / 176 bladzijde / 978-90-4-770-625-0

No Comments

Post a Comment