Deze week is het Wolfsroedel week op De Leesfabriek. Wolfsroedel, geschreven door Floortje Zwigtman, is afgelopen jaar in een nieuw jasje gestoken door uitgeverij Luitingh Sijthoff en dat is een mooie aanleiding om deze week dit boek in het zonnetje te zetten. Wolfsroedel werd oorspronkelijk uitgegeven in 2002 en in het jaar daarna bekroond met een Gouden Uil en een Zilveren Zoen.
Toch waren er niet alleen positieve geluiden. Zo was er destijds kritiek op het geweld in het boek en zou het jongeren geen hoop bieden. De komende week kan je in drie (duo)recensies lezen wat de recensenten van de Leesfabriek ervan vinden, dertien jaar na de oorspronkelijke uitgave. Ervaren zij het boek als (te) heftig of is hun kijk veranderd ten opzichte van hoe er met de eerste uitgave tegenaan gekeken werd?

In Wolfsroedel zitten, net als in vrijwel alle andere boeken van Floortje Zwigtman, historische elementen verwerkt. In Wolfsroedel draait het om Roemenië eind 19e eeuw en het Walachije in de 15e eeuw. In de 15e eeuw volg je twee prinsen, Vlad en Radu die met elkaar strijden. In de 19e is er sprake van een raamvertelling, waarbij Ion aan zijn zoon vertelt over de roversbende waar hij zich bij aansloot. Deze twee verhaallijnen worden op een prachtige manier met elkaar verweven en zorgen voor een enorm boeiend boek. Daarnaast weet Zwigtman ook een genuanceerd beeld te geven en blijft de lezer ook nadat het boek uit is, over Wolfsroedel nadenken, zeker omdat bepaalde situaties ook weer op het nu te betrekken zijn.

Boeken Floortje Zwigtman

Mocht deze historie je toch wat minder aanspreken (en mochten de recensies die komende week online komen je ook niet overtuigen), zijn er nog Zwigtmans andere boeken. Zo schreef Zwigtman de Een Groene Bloem trilogie die zich afspeelt in Victoriaans Londen en waarin bestaande figuren als Oscar Wilde voorbij komen. Mocht je meer van dystopische verhalen houden, is haar nieuwe trilogie misschien iets voor jou. Het eerste deel van de Vonk trilogie, Vlam (waarover een recensie geschreven is door Mariska), speelt in een dystopische wereld die doet denken aan dictatoriale regimes die bestaan hebben of zelfs nog bestaan.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Wolfsroedel een nieuw jasje krijgt. Ook in 2008 werd er al een keer een nieuwe uitgave met een nieuwe cover uitgebracht. Op de Facebook pagina van De Leesfabriek kan je laten weten welke cover van de drie jij het mooiste vindt.

Wolfsroedel covers

No Comments

Post a Comment