Gent 1815-1830
Romanie van Pottenberghe is 17 jaar oud en een meisje uit de gegoede burgerij van Gent. Met haar vurige karakter en de helft zigeunerbloed voelt ze zich niet altijd het dametje dat ze zou moeten zijn.
Romanies vader heeft warme banden met de Hollandse koning Willem I en is mede daardoor een zeer succesvol ondernemer. Maar België wil van deze Hollandse koning af. Op een kwade dag verdwijnt Romanies vader en vanaf die dag raakt Romanie ook zelf betrokken bij complotten, samenzweringen en verraad. Aan haar zijde staat Gaëtan, de liefde van haar leven, maar zal dat voldoende zijn om niet omver gelopen te worden in deze roerige tijden?

De derde historische roman van Pat van Beirs en tevens de eerste die hij solo schrijft, roept als opvolger van Jonkvrouw en Galgenmeid heel wat verwachtingen op. Zoals altijd had ik wat tijd nodig om te wennen aan de schrijfstijl en om in het verhaal te komen, om me in te leven in het niet zo alledaagse leven van Romanie. Maar eenmaal in het verhaal, is het met volle teugen genieten van de gedetailleerde en toch ietwat uitbundige schrijfstijl van de auteur. In het begin van het verhaal is er opmerkelijk weinig actie, maar Van Beirs maakt dit ruimschoots goed met de prachtig geschreven hoofdstukken die voorafgaan aan het verhaal zoals beschreven op de achterflap.

Romanie is een heel interessant hoofdpersonage dat goed is uitgewerkt. Door haar boeiende en tevens koppig jeugdige karakter maakt ze een interessante evolutie door doorheen het verhaal en neemt ze beslissingen die haar leven en dat van anderen in gevaar kan brengen. Ook de andere personages worden zeer duidelijk geschetst door de auteur en vullen elkaar perfect aan, zowel qua karakter als in gevoel.

Ik kreeg tijdens het lezen nooit het gevoel dat het verhaal collega-auteur Jean-Claude van Rijckeghem miste of nodig had. Van Beirs toont met Zigeunergebroed aan dat hij ook solo goed weet waar hij mee bezig is. De tijdsperiode wordt in dit boek goed weergeven en zoals het hoort, werkt de auteur zijn verhaal op magistrale wijze af. Voor het slotpleidooi, de redevoering van Romanie en haar vader op het einde van het boek, verdient Pat van Beirs een enorm respect. De manier waarop die is neergeschreven, is werkelijk magistraal en drijft het slot tot een hoogtepunt.

Pat van Beirs laat met Zigeunergebroed duidelijk zien wat voor een geweldige auteur is. De personages zijn goed uitgewerkt en vervelen geen moment. Hoewel het verhaal redelijk laat op gang komt, maakt hij dit ruimschoots goed met zijn geweldige schrijfstijl. Ik wacht alvast met ongeduld op iets nieuws van zijn hand.

 

Zigeunergebroed / Pat van Beirs / Moon / oktober 2015 / 223 pag. / ISBN 9789048829361

No Comments

Post a Comment