Op een avondfeest wordt Cara zonder reden aangevallen. Een bijtend zuur vreet haar gezicht weg en het meisje blijft voor het leven verminkt. Het verwerkingsproces is bijzonder zwaar, vooral als vermoedens rijzen dat Cara geen toevallig slachtoffer was.
Psychologe Kathleen Verlinden begeleidt Cara bij de verwerking, maar het lijkt wel alsof ze door iets of iemand wordt tegengewerkt… Terwijl haar aandacht naar Cara gaat, wordt Kathleen ingehaald door haar eigen verleden.

Zuur is de vijfde psychologische ‘vrouwenthriller’ rond hoofdpersonage Kathleen Verlinden. Na Hou van mij!, Laat me los, Vergeef me en Vergeet me niet toont Feliers met Zuur opnieuw aan het publiek dat ze een geweldige schrijfster is. Ondertussen heeft uitgeverij Lannoo de boeken in een nieuw jasje gestoken. En wat voor één! De boeken zien er schitterend uit met hun geheimzinnige covers die meteen mijn nieuwsgierigheid doen oplaaien.

Zoals we ondertussen gewoon zijn in de boeken van Anja Feliers, vinden we in deze thriller opnieuw heel sterke personages terug. Het getuigt van enige mensenkennis van de auteur om de personages zo sterk realistisch en geloofwaardig neer te zetten. Zowel de hoofdpersonages Cara en Kathleen als de nevenpersonages zijn tot in de details uitgewerkt met een duidelijk en vooral zeer menselijk karakter, wat voor mij één de meest belangrijke kenmerken is van een goede (psychologische) thriller. Daarnaast hanteert de auteur haar bekende vlotte schrijfstijl waardoor het boek leest als een trein. Voor de lezers onder ons die misschien net iets meer houden van een dun boek: laat je niet afschrikken door de 364 pagina’s in dit boek. Als je moet kiezen tussen een dun boek dat zich eindeloos lijkt voor te slepen of een iets dikker boek dat voor je het beseft al uit is, is de keuze toch snel gemaakt?

Ook in dit boek slaagt de auteur erin de lezer vast te houden tot de laatste bladzijde. Hoewel de climax van het verhaal iets voor het einde van het verhaal valt, blijft het boek toch boeien tot het einde. De combinatie van enerzijds het tragische verhaal van Cara die vreselijk wordt verminkt en anderzijds de inkijk in het persoonlijke leven van psychologe Kathleen Verlinden zorgen voor een ijzingwekkend en spannend verhaal en misschien de meest duistere thriller die Feliers tot hier toe schreef.

Anja Feliers schreef met Zuur een spannend, mysterieus en intrigerende thriller die voorlopig mijn persoonlijke favoriet is. Het verhaal wordt meesterlijk opgebouwd en de puzzelstukjes vallen tegen het einde perfect in elkaar. Zuur heeft alles wat een goede psychologische thriller moet hebben. Nog op zoek naar een lastminute kerstcadeau? Gevonden!

 

Zuur / Anja Feliers / 2015 / Lannoo / 364 pag. / ISBN 9789401428682

No Comments

Post a Comment