Vervloekt van Josephine Angelini is een fantasyroman waarin een verboden liefde centraal staat. Het is het eerste deel van de YA-trilogie ‘Goddelijk’. Het verhaal speelt zich af in de gewone wereld, maar in deze wereld leven ook afstammelingen van de klassieke Griekse goden. Deze zogenaamde ‘Telgen’ beschikken over goddelijke krachten. Ze zijn onderling verdeeld in vier huizen, die door een vloek gedwongen zijn voortdurend oorlog met elkaar te voeren.

Josephine Angelini is in Massachusetts geboren en heeft aan de New York Tisch School of Arts Theater gestudeerd. Nu woont ze samen met haar man en dochtertje in Los Angeles. Vervloekt was het debuut van Angelini. De serie wordt inmiddels al in 23 landen verkocht.

De zestienjarige Helen woont met haar vader op het kleine eiland Nantucket, waar bijna nooit wat gebeurt. Dan verhuist er een nieuwe familie naar het eiland: de Delos familie. Een paar dagen later, als Helen een van de zonen van de Delos familie ziet, gebeurt er iets raars. Zij voelt niets dan diepe haat jegens deze jongen, die Lucas heet. Bovendien krijgt Helen sinds de nieuwe familie op het eiland woont rare en enge dromen. Wat Helen niet weet, is dat zij en Lucas afstammelingen zijn van Griekse goden. Haar haat voor Lucas en haar dromen komen doordat Helen van een ander huis afkomstig is dan Lucas. Gaandeweg komt Helen te weten wie en wat ze nou eigenlijk is, en wat haar krachten zijn. Helen vindt dit eerst heel moeilijk te bevatten. Maar als de Delos familie haar vertelt dat ze in levensgevaar is omdat ze de enige overgeblevene van haar huis is, moet Helen haar echte aard accepteren zodat ze kan leren haar eigen leven met haar krachten te beschermen. Samen zullen Lucas en Helen een oplossing moeten zoeken voor de vloek die op hen rust.

Ik hou heel erg van young adult fantasy. Daarom leek me dit een geschikt boek om te lezen. Op de achterkant van het boek wordt al duidelijk dat het over de Griekse goden gaat. Dat vind ik een erg leuk onderwerp. Ik kon dus ook niet wachten met het lezen van Vervloekt. Dit was het eerste boek dat ik van Josephine Angelini las. En ik moet zeggen, het stelde me een beetje teleur. Hoewel ik de elementen van de Griekse oudheid en de plot van het verhaal erg kan waarderen, is de schrijfstijl van Angelini niet zo prettig om te lezen. Het doet hier en daar wat kinderlijk aan. Ook is het verhaal af en toe een beetje saai en dus moeilijk om door te komen. Maar het boek heeft ook veel positieve punten. Zoals ik al zei, is de plot wel iets wat me aanstaat. Het verhaal is goed bedacht, en ook heeft Angelini interessante personages in het boek gebruikt. En hoewel het verhaal hier en daar misschien een beetje cliché is, was het zeker niet voorspelbaar. Ik zal zeker de volgende delen gaan lezen.

Deze recensie is geschreven door Leonoor Strootman, 15 jaar. Zij zit in de vierde klas van het gymnasium op het Nieuwe Eemland in Amersfoort.

Vervloekt / Josephine Angelini / vertaling door Lia Belt / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2015 / 432 pag. /  ISBN 9789024569267

No Comments

Post a Comment