Het boek The 5th Wave door Rick Yancey gaat over een meisje, Cassie, en haar gezin. Cassie is gewoon een normaal meisje. Ze zit op de middelbare school, en heeft haar eerste crush op Ben Parish, American Football speler. Alles lijkt zo normaal, totdat onze aarde ontdekt wordt door aliens. De eerste tien dagen lijkt er niks aan de hand te zijn, het moederschip van de aliens landt niet en we horen niks van ze. Maar dan, op de tiende dag na de aankomst van de aliens, valt opeens alle stroom uit. Alles wat op elektriciteit of batterij werkt valt uit. Vliegtuigen storten neer, auto’s botsen, etc. Dat is het begin van het einde, dat is de eerste golf, Lights out.

Vanaf dat moment gaat het heel snel. Cassie, haar vader, haar moeder en haar broertje Sam (meestal Sammy of Sams genoemd) sluiten zich in hun huis op zoals vele anderen doen. Ze wachten rustig de volgende stappen af. De tweede golf is Surfs up, een aardbeving die zo hevig is dat hij allemaal andere natuurrampen veroorzaakt. De derde golf is Pestilence, een virus dat verspreid wordt door vogels en besmette mensen. Het zorgt dat je brein langzaamaan niet meer werkt. De moeder van Cassie krijgt dat virus en is er inmiddels aan gestorven.

Dan besluiten Cassie, Sammy en haar vader om te vertrekken. Het gaat van kwaad naar erger. Sammy verdwijnt en Cassie’s vader gaat dood. Cassie staat op het punt alles op te geven, maar dan bedenkt ze zich de belofte die ze aan haar broertje heeft gemaakt, ze zou hem vinden! Gaat het Cassie lukken haar broertje terug te vinden, sterft ze terwijl ze het probeert of geeft ze het op? En waar is Sammy eigenlijk, wat is er met hem gebeurd, en waarom hebben ze (aliens?) hem meegenomen? Zoveel vragen….

The 5th Wave is een spannend boek, de lezer krijgt zo veel vragen en die kunnen alleen beantwoord worden door verder te lezen.Toen ik begon met lezen kon ik het boek haast niet meer neerleggen zo spannend was het, zo veel vragen waren er onbeantwoord gebleven, zo graag wilde ik weten wat er zou gebeuren en waarom alles gebeurde. Het is goed geschreven, dat maakt ook dat je makkelijk door het boek komt. Het boek neemt je mee en houdt je vast, je kan niet stoppen voordat je alle antwoorden bij elkaar hebt, dan pas kan je rustig verder naar een ander boek. Dus, als je een spannend en boeiend sci-fi boek wil lezen zou ik dit boek zeker aanraden. Alleen het eerste deel van de trilogie is in het Nederlands verschenen, inmiddels is deel 2 in het Engels gepubliceerd met de titel The infinite sea en in het Nederlands als De oneindige zee. Deel drie, The Last Star, gaat in mei 2016 verschijnen, tenminste, dat hoop ik!!!

De recensie is geschreven door Elena Oudesluys, 15 jaar, 4 VWO–leerling aan het Farel College in Amersfoort
De vijfde golf / Rick Yancey / vertaling door Fanneke Cnossen / Uitgeverij A.W. Bruna / 2013 / 336 pag. / ISBN 978940050297
The 5th Wave / Rick Yancey / Penguin Group / 2013  / 480 pag. / ISBN 9780141345833

No Comments

Post a Comment