Jan Siebelink is een auteur waarvan ik nog niets gelezen had. Omdat mijn moeder Het lichaam van Clara een mooi boek vond, besloot ik hiermee te beginnen. De hoofdpersoon van dit boek heet Clara en je leert haar kennen wanneer haar hond Jip in moet slapen. Als ze van de dierenarts naar huis gaat, ontmoet ze schrijver Oscar. Ze kan hem en zijn boek niet loslaten, omdat de hoofdpersoon van zijn boek, ook Clara genaamd, hetzelfde heeft meegemaakt als Clara zelf. En wat Clara heeft meegemaakt is niet niets. Ze is beschadigd door haar verleden, ze heeft last van dwangneurose en snijdt zichzelf.

Naarmate het boek vordert kom je meer over Clara’s leven te weten, maar het blijft lastig om het verhaal helemaal te overzien. Redelijk snel wordt namelijk duidelijk dat Clara geen betrouwbare verteller is, niet alles wat ze ziet is de werkelijkheid. Die onduidelijkheid brengt mysterie met zich mee en Siebelink weet je aandacht met gemak vast te houden door genoeg vragen op te roepen. Wat betreft de antwoorden daarop is het boek mij wat tegengevallen. Aan het einde van het boek is veel open, naar mijn mening teveel. Daarnaast wordt er af en toe van perspectief gewisseld en ook dat zorgt voor wat extra onduidelijkheid en voegt wat mij betreft te weinig toe aan het verhaal.

Siebelinks schrijfstijl is niet moeilijk, maar er waren wel wat dingetjes die mijn leesplezier toch iets wegnamen. Zo viel me aan het begin op dat Siebelink het woordje ‘en’ lijkt te vermijden en in plaats daarvan overal komma’s of punten plaatst. Voor mij haperde het verhaal daardoor, al raakte ik er na verloop van tijd wel aan gewend. Verder vond ik het wat afstandelijk geschreven. Ik had niet het gevoel dat ik Clara leerde kennen en bij een boek van ruim driehonderd pagina’s verwachtte ik wat meer diepgang dan ik nu kreeg. Clara’s gevoelens worden genoemd, maar ze bleven woorden op het papier.

Mijn kennismaking met Siebelink is dus niet alleen positief, maar ik heb er geen spijt van dat ik tijd besteed heb aan het boek. Een onbetrouwbare verteller maakt het verhaal interessant en zorgt ervoor dat je jezelf continu blijft afvragen wat de waarheid is en wat niet. De personages hadden nog wat meer diepgang mogen hebben en de schrijfstijl was niet helemaal mijn ding, maar je aandacht vasthouden, doet dit boek gegarandeerd.

Het lichaam van Clara / Jan Siebelink / Uitgeverij De Bezige Bij / 2010 / 334 pag./ ISBN 9789023458234

No Comments

Post a Comment