The way of shadows (in het Nederlands De Weg Van De Schaduw) is het debuut van Amerikaanse schrijver Brent Weeks en het eerste deel van The Night Angel Trilogy. Met op de omslag de woorden: “The perfect killer has no friends.” is de sfeer gelijk gezet. Het boek gaat namelijk over Azoth die opgroeit in de sloppenwijken van Cenaria. Het leven voor een wees op de straat is keihard en gruwelijk. Maar dan komt Durzo Blint in beeld: de beste huurmoordenaar van de stad. Azoth krijgt de kans om bij hem in de leer te gaan en verandert zijn identiteit in Kylar Stern. Beetje bij beetje ontworstelt Kylar zich aan zijn oude leven en leert hij omgaan met zijn nieuwe bestaan als huurmoordenaar. Hij moet zich zien te redden in een wereld van politieke intriges, leugens en de consequenties van een bestaan als moordenaar.

Als lezer ervaar je de gebeurtenissen via hoofdpersoon Kylar, maar er zijn ook andere verhaallijnen. Persoonlijk ben ik geen fan van een wisselend perspectief. Vaak heb ik het gevoel dat die er alleen maar toe dienen de pagina’s te vullen zonder dat ze van essentiële waarde zijn voor het eigenlijke verhaal. In dit geval echter, vind ik dat de keuze voor een wisselend perspectief perfect heeft uitgepakt. Je komt in hoog tempo in aanraking met veel personages die hun eigen rol hebben in het geheel, klein of groot. Hierdoor is het boek spannender en zijn er veel meer mogelijkheden voor plottwists. Aan het einde van het verhaal komen alle verhaallijnen samen in een super spannende ontknoping en is er geen sprake van vreemde losse eindjes. Natuurlijk zijn er nog talloze onopgeloste zaken maar deze vormen de ingrediënten van de vervolgdelen.

Het boek deed mij denken aan de serie De Grijze Jager van John Flanagan. De Grijze Jager is daarentegen bedoeld voor een jonger publiek dan The Night Angel Trilogy en dat is duidelijk te merken want de laatste is veel duisterder. Zaken als moord, verkrachting en verraad zijn van de orde van de dag. Bovendien is het boek zeer gedetailleerd en dus beeldend geschreven. Je wordt als lezer vaak met misselijkmakende of zelfs shockerende scènes geconfronteerd. Het centrale vraagstuk van de serie is: “Wat zou jij doen om te overleven?”. Azoth/Kylar liegt, bedriegt en moordt en tóch is het een personage waar je sympathie voor hebt. Je kan niet anders want hij doet het allemaal om te overleven.

Terwijl ik bezig was in The Way of Shadows was het niet ongewoon dat ik gapend en met dikke ogen in de klas zat. Het boek had op mij een verslavende werking en hield mij tot en met de laatste bladzijde in zijn greep. Dus het is een aanrader voor eenieder die houdt van fantasy met een scherp randje, niet terugdeinst voor bloederige details en een voorliefde heeft voor plottwists, want The Way of Shadows heeft het allemaal.

Deze recensie is geschreven door Christa Laurens, 17 jaar, 6e klas VWO, leerling aan het Rijnlands Lyceum Sassenheim
The Way Of Shadows / Brent Weeks / Little, Brown & Company / 2008 / 677 pag. / ISBN 9780316033671

No Comments

Post a Comment