Levi Storm is 15 en maakt foto’s waarmee ze de essentie van dingen vast probeert te leggen, zo fotografeert ze haar moeder die zwanger is en een sigaret rookt en de ribben van haar zusje Hanna. Ze probeert om te gaan met haar vader die steeds dagen weg is en woedeaanvallen heeft, maar langzaam valt haar wereld steeds meer uit elkaar.

Hoofdpersonage Levi is geen perfect meisje, ze heeft problemen, maar desondanks kan je wel met haar meeleven. Ze probeert haar zusje te beschermen, maar doet dat op een manier waardoor ze haar zusje juist niet helpt. Toch is duidelijk dat Levi worstelt met dingen die anderen schaden. Het is mooi om te zien dat ze steeds meer beseft wat voor invloed haar keuzes hebben op de mensen om haar heen.

Naast de ontwikkeling die Judith van Eykelenboom Levi door laat maken, schrijft ze erg fijn. Ze laat ons zien hoe de wereld eruitziet vanuit Levi’s ogen, maar ook door de lens van haar camera. Twee tijden worden afgewisseld, de tijd waarin Levi 15 is en drie jaar eerder. Zo krijg je inzicht in de ontwikkeling van Levi, maar ook in die van haar vader en zusje.

Sowieso weet de auteur de dynamiek van de familie mooi neer te zetten. Hoe gebroken deze ook is, toch voel je voor alle personages sympathie. Niet alle bijpersonages worden uitgewerkt, maar zelfs dat past in het verhaal, want ook voor Levi zijn ze niet meer dan een fase. Levi leert via andere mensen zichzelf kennen.

In eerste instantie is het nog wat lastig om te zeggen hoe alles bij elkaar gaat komen, maar verwarrend is het nooit. Uiteindelijk weet Eykelenboom de twee tijden prachtig met elkaar te verweven. Het laatste deel van het boek dat een aantal jaren later speelt, zorgt voor een extra glimp waar je als lezer al op hoopte. Persoonlijk vind ik dat dat deel nog wel iets langer had mogen zijn, want de lezer moet wel heel erg veel invullen, maar de dingen die ze laat zien zorgen wel voor een interessante afsluiting.

Biefstuk is de debuutroman van Eykelenboom en naar mijn idee geslaagd, want als ze weer een boek schrijft, zal ik dat vast en zeker oppakken. Ze weet hoe ze in een niet al te dik boek personages sterk neer kan zetten en het verhaal hield mijn aandacht vast. Zo erg dat ik eigenlijk nog geen afscheid wilde nemen.

Biefstuk / Judith Eykelenboom / Uitgeverij Prometheus / 2016 / 254 pag. / ISBN 9789044629422

No Comments

Post a Comment