Het bijzondere leven van Martha Vondeling lag al eventjes te wachten en ik verheugde me er enorm op. Afgaand op de achterflap echt een verhaal voor mij. Martha is een vondelinge, die al zo lang ze zich kan herinneren op Lime Street Station in Liverpool woont. Daar werkt ze op het Bureau Gevonden Voorwerpen, met Moeder, een niet erg warmhartig type. Op een dag ontvangt Martha een brief, wier schrijver haar uitdaagt om op zoek te gaan naar haar ware identiteit. Klinkt goed, toch?!

Helaas bleek het boek niet helemaal waarop gehoopt. En dat komt met name door Martha. Ik kreeg maar geen grip op haar. Ze voelt als een spookbeeld. Daarnaast is er haar leeftijd. Het is dat er gezegd wordt dat ze zestien jaar is, maar wanneer je leest, krijg je toch eerder de indruk van een kind van tien. Natuurlijk is ze stevig geïndoctrineerd door Moeder, maar er zijn genoeg mensen in haar leven om haar andere meningen te laten zien.
De andere personages in het boek vond ik meer body hebben. Er wordt gehint naar geheimen en tragedies in hun leven, waardoor ze stukken interessanter zijn dan Martha. Zij hebben karakter door hun ervaringen. Martha overkomt nooit iets ergs. Bijna alsof Wallace het zó erg vond dat ze Martha een vondelinge gemaakt heeft dat haar verder niets mag overkomen.
Een verhaallijn die, voor mij, niets toevoegt, is die over de mogelijke vondst van niet eerder ontdekt Beatles materiaal. Het zal wel zijn omdat de Beatles uit Liverpool komen, maar wat Wallace wil met deze verhaallijn is niet duidelijk.
Het hele boek kabbelt eigenlijk gewoon een beetje voort, waardoor ik de betrokkenheid en het door willen lezen gevoel miste. Daarnaast gaan bepaalde herhalingen op de zenuwen werken, zoals het elke dag terugkerende stuk lemon drizzle cake, waarmee elk verdriet blijkbaar gesust kan worden.

Ik denk eigenlijk dat het komt doordat Wallace de wereld van Martha begrenst tot het station, dat Martha niet intrigeert. Wanneer je een personage bepaalde beperkingen oplegt, moet je wel zorgen dat diegene een stevig neergezet karakter is. Iemand die voldoende boeit om de setting minder relevant te laten zijn. Was Wallace minder beschermend geweest naar Martha en had ze Martha iets meer pit gegeven, dan was het een heel ander verhaal geworden.

Het bijzondere leven van Martha Vondeling/Caroline Wallace/Karakter Uitgevers B.V./2015/ 320 blz./ISBN 9789045208442

No Comments

Post a Comment