U zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u bevrijden” in de 22e eeuw leeft een deel van de mensheid ondergronds, omdat hun geloof is verboden. Anna komt al snel in aanraking met deze mensen. Kan Anna achter de waarheid komen? In De kruisdraagster van Lydia Swarz wordt het mysterie over het geloof in de verre toekomst verteld met veel spanning en emotie. Ze toont je een unieke kijk op het christendom en geeft kritiek op de huidige maatschappij.

Anna Tanner haar leven is heel gewoontjes: ze is een verlegen student op het humanium en heeft niet veel vrienden. Ze groeit op in het jaar 2121 in het vrije Europese Rijk. Haar leven staat dan ook op zijn kop als een vreemde man haar een briefje geeft met een kruis er op. Wanneer ze geconfronteerd wordt met een nieuwe leraar, Adonis, krijgt ze toegang tot de ‘verboden’ wereld. Hij daagt haar uit onderzoek te doen naar de christenen. Ze gaat op zoek naar de waarheid. Ze weet alleen nog niet wat voor problemen de waarheid kan veroorzaken. Al snel raakt ze verstrikt in een strijd om leven en dood.

Het verhaal in De kruisdraagster begint gelijk spannend: Anna loopt naar school en komt een gehandicapte man tegen. De man geeft haar een briefje en zegt dat haar leven er van af hangt. Je wilt hierdoor gelijk doorlezen. Waarom zou haar leven afhangen van het kruis en de waarheid? Schwarz neemt een uniek en bijzonder gegeven als basis: je leeft in het jaar 2121 en het christendom bestaat niet meer. Dat levert bijzondere situaties op: jij hebt meer kennis dan Anna. Langzaam leert Anna over het geloof en de Bijbel. Opmerkingen als “Het christendom is een gevaarlijke dweepzieke religie” maken het boek gewaagd. Wat is Anna’s mening over het geloof? Wat probeert Schwarz ons te vertellen?

Verder in het verhaal komt Anna in grote problemen en vanaf dat moment leef je enorm mee met haar. Ook kan ze bij haast niemand haar gevoelens kwijt, omdat haar moeder ernstig ziek is en de enige vriend die ze heeft plotseling verdwijnt. Ze begint haar gevoelens te delen met haar knappe docent geschiedenis. Hij lijkt erg veel te weten over het onderwerp waar ze naar op zoek is en hij lijkt haar ook nog is heel interessant te vinden. Ook hier schrijft Schwarz zo beeldend, dat je de situatie helemaal kunt begrijpen.

Er zit een zeer goede verhaallijn in dit boek. De gevoelens van Anna worden heel mooi beschreven. Ook zit er een flinke portie romantiek in dit boek. De combinatie van spanning, romantiek en mysterie is erg goed in dit boek en zorgt ervoor dat het boek niet saai wordt. Wel vond ik veel stukken erg op de hunger games lijken. Zo heeft Anna te maken met verschillende disctricten en moet ze haar eten ook bij bepaalde punten afhalen. Ik vond het boek ook erg interessant worden, als niet- gelovige, doordat het geloof op een originele manier wordt uitgelegd. Hierdoor kom je op een interessante maar ook open manier meer te weten over het geloof. Het idee dat het zich in de toekomst afspeelt maakt het boek nog aantrekkelijker.

De kruisdraagster is niet heel moeilijk te lezen. Wel gebeurt er heel veel in het boek achter elkaar, maar dat voorkomt dat het boek saai wordt. Je wilt zelf heel graag het mysterie achter de vele geheimen oplossen. Het einde van De kruisdraagster roept om een vervolg. Met dit debuut belooft Schwarz veel voor de toekomst in de literaire wereld.

“En toen kwam de angst. Doodsangst.”

Deze recensie is geschreven door scholiere Lysha, 15 jaar, van  CSG Dingstede in Meppel. Geënthousiasmeerd door haar docente Nederlands en haar liefde voor boeken is dit haar eerste solo recensie.

De kruisdraagster/Lydia Schwartz/vertaald door Jeannet Dekker/Callenbach/2015/320 blz./ISBN 9789026621437

No Comments

Post a Comment