Celaena Sardothien is pas achttien jaar maar zit nu al vast in de zoutmijnen van Endovier nadat ze betrapt was op één van haar missies. Ze is namelijk sluipmoordenaar.

De meeste mensen houden het amper een maand vol in die verschrikkelijke gevangenis, maar Celaena zit er al een jaar lang. Net wanneer ze denkt dat ook zij het op gaat geven krijgt ze de kans van haar leven: ze mag deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de kampioen van de koning wordt en na een bepaalde tijd dienst is ze weer vrij om te doen wat ze wil. Maar het toernooi blijkt zwaarder dan gedacht en naast de opdrachten moet ze zich ook zorgen maken over het duistere wezen dat door het kasteel loopt en kampioenen op gruwelijke wijze vermoord. Celaena moet niet meer alleen vechten voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

De glazen troon is het eerste deel van de gelijknamige serie van Sarah J. Maas. Ik maakte via een vriendin kennis met het boek en het verbaasde me dat het boek nog niet zo lang geleden was uitgebracht. Meestal krijg ik boeken pas door als ze al jaren in de winkel liggen, maar dit boek was dus nog redelijk nieuw! Ik las de flaptekst en dat maakte me ontzettend nieuwsgierig. Er werd niet veel weggegeven van het verhaal, maar wat er wel beschreven was klonk heel spannend. Ook het feit dat het hoofdpersonage een vrouw is interesseerde me. De meeste boeken die ik lees hebben een man in de hoofdrol en het is leuk weer eens een boek te lezen over een vrouw met een sterke persoonlijkheid.

Het verhaal deed me erg denken aan de trilogie ‘De Hongerspelen’ van Suzanne Collins. Het is een goed uitgewerkt verhaal en de spanning ontbrak zeker niet in dit boek! Naast de belangrijke taak om haar tegenstanders te verslaan en zo het toernooi te winnen wordt ze ook nog eens betrokken bij het mysterie rondom het duistere wezen in het kasteel. Er is altijd wel iets voor Celaena om zich zorgen over te maken.

Ik vind dat Celaena’s personage goed was uitgewerkt in het verhaal. Aan het begin komt ze wat arrogant over, maar niet zo erg dat ik me er aan stoorde. Hoe verder je leest, des te meer kom je te weten over Celaena en haar verleden en des te meer begrip ga je tonen voor de keuzes die ze maakt. Ook de andere personages werden niet achtergesteld; soms komen er veel personages in een boek voor die even worden voorgesteld en waar verder niet veel mee gedaan wordt, maar in dit boek maak je kennis met een aantal personages waar een goede achtergrond voor gegeven wordt.

Er is nog te veel onduidelijk in het verhaal, dus gelukkig maar dat de serie nog lang niet afgelopen is! Het tweede deel, de donkere kroon, is sinds 2014 ook al te vinden in de boekhandels. Delen drie en vier zijn alleen nog in het Engels verkrijgbaar en er wordt verwacht dat deel vijf dit jaar uitkomt.

Deze recensie is geschreven door Ilse Hoogendoorn, 15 jaar en 4VWO-leerling van het Farel College te Amersfoort.

De glazen troon / Sarah J. Maas / Vertaling: Lia Belt / Uitgeverij Boekerij / 2014 / 360 blz. / ISBN 9789022570036

No Comments

Post a Comment