Deze week is het Hanna Bervoets week op De Leesfabriek. De week zal met name in het teken staan van haar nieuwste boek Ivanov. Ivanov was populair onder de aanvragen van de recensenten en het is dan ook niet gek dat iedereen enthousiast was om een Hanna Bervoets week te organiseren. Uiteindelijk hebben vijf mensen het boek gelezen en er drie recensies over geschreven (spoiler: iedereen was enthousiast). Deze week zal afgesloten worden met een interview met Hanna Bervoets.

Ivanov is de vijfde roman van Hanna Bervoets, die ook columns heeft geschreven voor de Volkskrant (uitgebracht in drie bundels). Daarnaast schrijft ze onder andere voor Das Magazin, NRC Next en Elsevier.

De hoofdpersoon van Ivanov is Felix. In 1994 gaat hij naar Amerika om daar te studeren. Onverwachts komt hij in aanraking met virologe Helena Frank. Zij doet onderzoek naar de oorsprong van aids en borduurt voort op het onderzoek van Ilya Ivanov die mensen en apen wilde kruisen. Felix moet voor zijn studie een journalistiek artikel schrijven en besluit dat over Helena te doen, met als reden haar ontslag van de universiteit. Hij raakt echter steeds meer betrokken bij het onderzoek en de vraag is wie wie gebruikt. Feiten en fictie worden met elkaar vermengd en zorgen voor een verhaal dat de aandacht vasthoudt en de lezer aan het nadenken zet over controversiële onderwerpen.

In het interview beantwoordt Hanna vragen over Ivanov zoals waarom ze besloot om Ilya Ivanov als basis voor het boek te gebruiken en met welk personage ze zich het meeste kan identificeren.

De andere romans die Hanna Bervoets schreef zijn haar debuutroman Of hoe waarom (2009) waarvoor ze de ScriptPlus HvA Debutant van het Jaar-prijs kreeg (lees hier onze recensie). Haar tweede roman Lieve Céline (2011), over een laagbegaafde vrouw die naar Las Vegas gaat om haar idool Céline Dion live te kunnen zien, werd verfilmd en won de Opzij literatuurprijs. Het boek waarmee ze doorbrak is Alles wat er was (2013) en is door drie Leesfabriek recensenten gerecenseerd (Daisy, Nicky en Christina). Haar volgende boek Efter (2014) (gerecenseerd door Leesfabriek recensent Kyra) werd voor meerdere prijzen genomineerd en nu in 2016 is er dus Ivanov.

Wil je meer weten over Hanna Bervoets of bijvoorbeeld een keer een lezing van haar bezoeken, kan je op haar eigen site terecht.

No Comments

Post a Comment