‘Als ik dit boek in een woord zou moeten omschrijven, zeg ik zonder twijfel, dat dat onmogelijk is.’

In dit verhaal draait het allemaal om het onderzoek van de Russische wetenschapper Ilya Ivanov. Deze man had één droom. Het creëren van een hybride wezen: een half mens, half aap. Hij wilde dit doen door middel van kunstmatige inseminatie, één van zijn specialisaties. Het is alleen nooit zover gekomen, want Ilya Ivanov werd verbannen. Dat is waar dit verhaal begint.

In 1994, ongeveer 72 jaar na het onderzoek van Ivanov, verhuist Felix van der Elsken voor zijn studie journalistiek naar New York. In één van zijn colleges raakt hij aan de praat met Lois. Via haar komt Felix in contact met Helena Frank, hoogleraar Medische Wetenschappen. Helena doet onderzoek naar het ontstaan van het hiv-virus en ze is geobsedeerd door de experimenten van de beroemde Ivanov. Felix raakt gefascineerd door de wetenschapster en haar assistente Lois. Hij besluit Helena te interviewen voor een schoolopdracht, maar daar blijft het niet bij. Felix komt er achter dat er veel meer achter zit dan hij had gedacht, en komt zo terecht in het midden van een spannend onderzoek.

Ik had nog nooit eerder van Hanna Bervoets of één van haar boeken gehoord voordat ik dit boek kreeg opgestuurd. Het verhaal leek me heel apart (op een goede manier) en uniek toen ik de beschrijving las, dus ik dacht ‘why not?’ Wat ik echter niet had verwacht, is dat het zo diep zou gaan. Het begin vond ik enigszins verwarrend. Ik kon er maar niet uit halen of Felix vertelde over zijn verleden of dat het op het moment zelf gebeurde. En wat hij vertelde was moeilijk te begrijpen. Het was me niet helemaal duidelijk waar het naar toe zou gaan. Dat is wel een klein minpuntje, want daardoor zat ik minder in het verhaal en was het lastig te lezen.

Waar ik Hanna Bervoets echt mijn complimenten voor moet geven, is het gedeelte waarin ze het hele onderzoek van Ilya Ivanov uitlegt, daar moet wat werk in hebben gezeten! Zelf vind ik het altijd erg leuk me te verdiepen in wetenschappelijke onderzoeken en er discussies over te voeren, dus dit deel las makkelijk weg. Het was voor mij het meest interessante deel van het boek. Wat er dus grotendeels voor heeft gezorgd dat ik dit boek niet kon wegleggen is het originele onderwerp.

‘Een mens en een chimpansee kruisen? Yeah right.’

Het schrijven van deze recensie was erg lastig, moet ik toegeven. Er valt zoveel te vertellen over dit intrigerende verhaal, dat het haast onmogelijk is om het samen te vatten. Ik vond wel dat er veel complexe zinnen en lastige woorden in stonden, dus als je dat niet fijn vind lezen, raad ik je dit boek niet aan. Maar…
Als je houd van diepgaande boeken, gebaseerd op iets dat waar gebeurd is, of als je houd van een verhaal dat niet alleen heel goed geschreven is, maar waarin je ook kan meeleven met de personages, mag Ivanov zeker weten niet ontbreken op je boekenplank!

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en  e-books op haar wattpad.

Ivanov / Hanna Bervoets / Uitgeverij Atlas Contact / 2016 / 310 blz. / ISBN: 9789025446451

No Comments

Post a Comment