In Als geen ander vertelt Una LaMarche het verhaal van Devorah en Jaxon, die hals over kop verliefd op elkaar worden als ze tijdens een orkaan samen in een kapotte lift van het ziekenhuis belanden. Devorah is een braaf meisje dat nooit afwijkt van haar strenge Joodse opvoeding. Jaxon daarentegen is een vrije, zorgzame jongen die altijd klaarstaat voor zijn familie en beste vriend, Ryan. Ze wonen aan de verschillende kanten van Brooklyn en dat is niet voor niks. Devorah en Jaxon mogen elkaar als gevolg van jarenlange haat tussen de verschillende rassen absoluut niet zien. Toch is de vonk tussen hen beiden te groot om elkaar niet meer te zien. Met hun avontuur zetten ze hun hele leven op z’n kop, met alle gevolgen van dien…

Je zou denken dat dit een verhaal over onmogelijke liefde is, maar als je kijkt naar het einde en de diepere laag van het boek, is dit vooral een verhaal over het vinden van jezelf. Devorah gaat van froem meisje (een meisje dat zich altijd aan de regels houdt van het geloof) naar een ambitieus meisje dat zich realiseert dat haar leven niet meer klopt. Aan alle regels en gedachten die ze van haar ouders heeft meegekregen, begint ze nu te twijfelen. Het thema loskomen van ouders in de puberteit sluit denk ik perfect aan bij de doelgroep van Una Lamarche.

Daarnaast vraag ik me af in hoeverre twee jongeren van 16 al zulke sterke gevoelens voor elkaar kunnen hebben. In het boek wordt dan ook wel aandacht besteed aan de vraag welk deel van de gevoelens voortkomen uit lust en spanning en welk deel uit echte liefde. Ik denk dat ook dat wel een herkenbaar thema is voor veel jongeren.

Als je kijkt naar de opbouw van het boek, dan denk ik dat het middenstuk, waarin Devorah en Jaxon worstelen met hun gevoelens voor elkaar en hun loyaliteit aan het thuisfront, iets te uitgebreid geschreven is. Het was voor mij als lezer al wel vrij snel duidelijk dat het op een gegeven moment mis zou gaan met de geheime afspraakjes van Devorah en Jaxon, maar het punt waarop dat ook echt gebeurde in het boek kwam voor mij te laat. Het gevaar daarvan is, dat de lezer zijn aandacht er niet meer bij kan houden.

Uiteindelijk komt Devorah voor een moeilijke keuze te staan: kiest ze voor Jaxon of kiest ze voor haar familie? Zonder het einde te verklappen kan ik vertellen dat ik de keuze erg verrassend vond en dat de schrijfster met dit einde een ware boodschap wil uitdragen: verlies nooit jezelf in een wereld waarin iedereen zegt wat je moet doen.

Als geen ander is een boek over onbereikbare liefde, waarin wordt benadrukt dat de rassenscheiding op veel plekken in de wereld nog steeds niet is verdwenen. Overwint de liefde écht alles?

Als geen ander | Una LaMarche | Uitgeverij Unieboek Het Spectrum | 2016 | 333 pag. | ISBN 978 90 00 34424 6

No Comments

Post a Comment