Soms kan het behoorlijk fout gaan. Dat is precies wat er gebeurt bij dokter Sheila. Het leven lachte haar toe. Ze was een topchirurg, werkte in een vermaard ziekenhuis en had de beste man ter wereld. Tot het noodlot haar genadeloos trof. Sheila wordt overgeplaatst naar een eenvoudig ziekenhuis in een klein stadje en zal daar moeten vechten tegen vele vooroordelen. En vooral tegen zichzelf. De spoken in haar hoofd zijn immers een goed bewaard geheim. Onderweg naar haar nieuwe leven ontmoet ze in de trein Sulayman, een Palestijnse vluchteling die twee jaar in het land verblijft. Een paar dagen later komt er een spoedgeval binnen in het nieuwe ziekenhuis. Een man is zwaar toegetakeld door messteken. Dokter Sheila wordt erbij gehaald. Ze is bloednerveus. Ze wil vooral niet dat de geschiedenis zich herhaalt…

Ish Ait Hamou is bij het grote publiek vooral bekend als choreograaf en jurylid van het bekende tv-programma So You Think You Can Dance. Maar sinds 2014 heeft Ish zich ook bewezen als schrijver. Hij debuteerde toen met Hard Hart en vorig jaar verscheen ook Cécile. Als je iemand verliest die je niet kan verliezen is dus het derde boek van zijn hand en Ish bewijst hiermee opnieuw dat hij een meesterverteller is.

De cover op zich heeft niet veel bijzonders: bijna volledig wit en een paar ziekenhuisinstrumenten vullen de voorkant van het boek. Maar na het lezen van het verhaal kan ik me geen betere cover indenken. Het is de weerspiegeling van de boodschap die doorheen het verhaal geweven is: hoe het leven aan een zijde draadje hangt of hoe snel het tij kan keren. Dat dit een zeer dun boekje is, staat buiten kijf, maar het neemt niet weg dat je als lezer naar het verhaal toe wordt gezogen. Ish geeft je op die dikke honderd bladzijden zoveel om over na te denken: “Als je tijd geeft aan moeilijk, dan wordt moeilijk gemakkelijk”. Dit is een boek dat ik me nog lang ga herinneren en dat ik zeker nog eens ga lezen. Het laat me niet los.

Wat Ish eerder bewees in Hard Hart en Cécile, toont hij ook hier. Het verhaal is realistisch en de personages zijn geloofwaardig, waardoor je het boek in één ruk uitleest. Vooral het hoofdpersonage is een intrigerend iemand, die me vanaf bladzijde één nauw aan het hart lag en waar ik het hele verhaal lang een enorme sympathie voor heb gevoeld, net als voor Sulayman. Ook al ken je geen van beide echt, afscheid van hen nemen op het einde van het boek viel me erg zwaar.

Ik kan met geen woorden uitleggen wat dit boek met zijn lezer doet. Als je iemand verliest die je niet kan verliezen raakt je tot in het diepste van je ziel, zet je aan tot nadenken en laat je geen seconde los. De verhalen van Ish zijn het meer dan waard om meerdere keren en door iedereen gelezen te worden.

 

Als je iemand verliest die je niet kan verliezen / Ish Ait Hamou / 2016 / Manteau / 109 pag. / ISBN 9789022332504

No Comments

Post a Comment