De voornaamste reden waarom ik Sarah van Marek Halter uit de boekenkast trok, was dat er een discussie ontstond tijdens het avondeten naar aanleiding van het nieuws. Die avond was er een schokkende rapportage over IS op tv geweest en mijn moeder en oma raakten in discussie. Allerlei religieuze terminologie werd me om de oren geslagen en het kwam erop neer dat ik er geen touw aan kon vastknopen. Toen besloot ik mijn kennis over religie op te krikken en mijn moeder raadde mij Sarah aan. Ik twijfelde hoeveel ik werkelijk van het boek zou opsteken maar begon evengoed aan de roman.

Zodra ik de eerste pagina’s had gelezen was ik verkocht aan het verhaal. Het vertelt over de jonge Saraï die in Ur woont en op het punt staat uitgehuwelijkt te worden. Tot twee maal toe ontvlucht ze haar gedwongen huwelijk. Hierna brengt ze een tijdlang door als priesteres van een afgod maar uiteindelijk verlaat ze Ur met Abram, haar jeugdliefde. Vanaf dan volg je de reis van Abram en Saraï naar Haran tot aan Egypte en eindigend in Hebron. Tijdens de reis ontmoet je ook andere Bijbelse figuren als Lot, Izaäk en Ismaël.

Halter past tijdens het geheel een prettige schrijfstijl toe waardoor je vlot door de roman leest. Hierbij maakt hij gebruik van veel beeldspraak met als gevolg dat het allemaal veel echter aandoet. Als lezer ben je namelijk zo’n vierduizend jaar van Saraï verwijdert en toch lukt het Halter om van Saraï een toegankelijk en levensecht personage te maken. Dit was iets wat mij bijzonder beviel aan het boek. Al mijn eerdere ervaringen met religie bestonden uit of informatieve stukken of verhalen uit de Bijbel zelf. Er is dan echter totaal geen ruimte voor identificatie met de Bijbelse figuren en ik voelde me altijd mijlenver verwijderd van hen. Het was dus voor het eerst dat ik een roman las waarin deze figuren aanvoelde als medemensen van vlees en bloed die hun eigen keuzes maken in het leven en hier ook de gevolgen van moeten dragen.

Verder maakt Halter veel gebruik van de natuur. Uitspraken als: “De stroom had op de bodem een diepe kom uitgesleten in de rots (…) waar het water een blauwgroene kleur had” zijn niet ongewoon. Dit kan ik persoonlijk zeer waarderen in een roman. Zulke omschrijvingen creëren namelijk  een korte onderbreking van de stroom aan informatie die je te verwerken krijgt van de schrijver en tegelijkertijd geven ze kleur aan het verhaal. Ook is het verhaal zeer sensueel maar dit werkte niet storend.

Kortom, Halter neemt de lezer mee op een prachtige reis. Hij weet kunstig feiten en fictie te verweven waardoor de rode lijn van het Bijbelse verhaal van Abraham en Sarah duidelijk herkenbaar blijft maar de personages toch een levensechte dimensie verkrijgen. Plaatsnamen als Ur, Akkad, Sodom en Gomorra die me vroeger niets zeiden doen nu gelijk een belletje rinkelen. Ook doen de namen Lot, Terach en Ismaël niet langer onbekend aan. Het is dus een aanrader voor eenieder die op een boeiende manier wat meer te weten wil komen over een Bijbels verhaal.

Deze recensie is geschreven door Christa Laurens,  17  jaar, 6e klas VWO, leerling aan het Rijnlands Lyceum Sassenheim

Sarah / Marek Halter / Uitgeverij Sijthoff / 2004 / 301 pag. / ISBN 9789024550029

No Comments

Post a Comment