Stick is van plan om met zijn beste vriend Mac naar Spanje te gaan. Ze brengen het naar de buitenwereld alsof ze gewoon op vakantie gaan, maar het plan is veel meer dan dat. Ze willen reizen en zijn van plan voorlopig niet meer terug te komen. Dan wordt Mac echter doodgestoken en valt het hele plan in duigen en moet Stick uitzoeken hoe hij alleen verder moet.

Stick krijgt dus in het boek behoorlijk wat dingen te verwerken en ook zijn thuissituatie is zeker niet ideaal. Hij duwt zijn familie en de familie van Mac van zich af, zelfs als ze proberen te helpen. Natuurlijk is dit voor een deel wel begrijpelijk, maar in dit geval had ik moeite om te begrijpen waarom Stick zich zo onmogelijk gedraagt. Daarnaast vond ik dat het ervoor zorgt dat ook de lezer buitengesloten wordt. Eigenlijk kreeg ik nergens in het boek het gevoel dat ik betrokken raakte bij Stick, terwijl je dat kijkend naar de gebeurtenissen juist zou verwachten.

Verder had ik op basis van de achterflap meer een focus op de rellen verwacht en op rebels gedrag, maar de rellen komen alleen aan het begin van het boek voor en even aan het einde (nog geen tien bladzijden in totaal). En toen Stick eindelijk bij de rellen betrokken raakte, kwam de aantrekkingskracht ervan niet op me over. Ik voelde geen woede of energie, iets wat ik wel had verwacht.

Naast de rellen die even voorbij komen is er het zusje van Stick dat is overleden door een brand, heeft zijn moeder dwangneuroses en is Stick ook nog eens boos op zijn vader die weggegaan is en nu met zijn nieuwe vriendin Jen samenwoont. Later in het verhaal krijgt hij ook nog iets met J. en ondertussen loopt het proces tegen de moordenaar van Mac. Al deze dingen zijn in 250 pagina’s gepropt en ik denk niet dat dat in het voordeel van het boek werkte. Mac leer je bijna niet kennen en de personages worden sowieso niet erg goed uitgewerkt. Als de focus meer op de relaties had gelegen en dieper was gegaan, dan weet ik zeker dat ik wel erg onder de indruk had kunnen zijn van dit boek.

Een boek dus met een gegeven wat me aansprak, maar ook met een naar mijn idee wat misleidende achterflap. Ik hoopte op een interessant verhaal rond een situatie waar maar weinig over geschreven wordt, namelijk rellen, maar daarvan krijg je nog minder te zien dan van Sticks emoties.

Voor de brand/ Sarah Butler/ vertaald door Marja Borg/ Uitgeverij Ambo Anthos/ 2016/ 245 blz./ ISBN: 9789047203278

No Comments

Post a Comment