Roderik Six (°1979) is een Belgische schrijver wiens populariteit de laatste tijden sterk toeneemt. (En terecht, zo kunnen we allen beamen.) Six werkt als recensent voor Cutting Edge en het Vlaamse weekblad Knack. Hij was ook jurylid van de Gouden Boekenuil en schreef kortverhalen. Maar hij moet van al dat schrijven geen genoeg hebben gekregen (zo stel ik vast), want in 2012 kwam zijn razend populair boek, ‘Vloed’, uit. Het Vlaamse tijdschrift Humo omschreef het alvast als… ‘een mindfuck voor lezers met een sterke maag’. In 2015 kwam vervolgens ‘Val’ uit. En… is ‘Val’ ook een mindfuck voor lezers met een sterke maag, of koos Six er deze keer voor zijn lezers een flinke driegangenmaaltijd te kunnen laten verorberen tijdens het lezen van zijn verhaal?

Al het licht – schaduw geworden.

Het verhaal begint in de zomer wanneer een jonge stadsarts, Doc genaamd, in Fall aankomt. Doc is weliswaar niet zijn echte naam, maar hij wordt zo gedoopt door de bewoners van Fall. Zijn bezoek is treffend want na de dood van Lyndon, de oude plattelandsdokter, komt hij als geroepen. In de zomer maakt Doc kennis met het dorpje en een aantal inwoners: sheriff Dwight, Rose, Jonathan en mr. Reynolds, die helemaal in de ban is van eekhoorns. In de herfst bereidt Doc zich vervolgens voor op de winter. Hij krijgt van Dwight de raad om zich te voorzien van droog brandhout: in Fall is dat namelijk een absolute erezaak, want allen die in de winter brandhout moeten halen bij de buren – zullen in achting dalen. Langzaamaan ontdekt Doc steeds meer geheimen in Fall: waarom had Lyndon een projector nodig bijvoorbeeld? En samen met de herfst verdwijnen ook de geheimen die vervolgens in de winter ontdekt zullen worden. Dat Fall niet zomaar een vredelievend, klein vissersdorpje is en dat de winter wel degelijk ijs- maar dan ook écht ijskoud is  – zo veel wordt duidelijk.

Six krijgt van mij zonder twijfel vijf sterren voor zijn meesterlijke schrijfstijl: mysterieus, donker, poëtisch en geraffineerd. Bovendien zorgt hij voor een donkere, akelige en een rakende sfeerschepping. Hij kiest zijn woorden zodanig zorgvuldig dat, zelfs als je het verhaal OERSLECHT vindt, je blijft verder lezen omdat je simpelweg te weten wilt komen hoe hij op de volgende bladzijden de dingen zal omschrijven. Wat een gave, wat een kunde! In één woord: chapeau, Six! (Twee woorden, correct genomen.)

En ook het verhaal kan in dezelfde woorden omschreven worden: mysterieus, donker en veel meer dan slechts een tikkeltje bizar. Het verhaal is opgedeeld in de vier seizoenen en begint met een stralende zomerse zon: de aankomst van Doc in Fall. In de zomer en de herfst kent het verhaal een trage opbouw waarin je als lezer beetje bij beetje meer te weten komt over het hoofdpersonage, de bewoners van het dorpje en de geschiedenis die daarmee samengaat. Six onthult steeds meer waardoor het verhaal je steeds harder vastgrijpt. In de winter gaat alles daarentegen plots razend snel, grijpt het je bij je nekvel en kan je onmogelijk stoppen met verder lezen: nee, stoppen is zelfs geen optie. Ik vergelijk de opbouw van het verhaal dan ook maar al te graag met het voorspel en het orgasme, wat weliswaar voor zich spreekt.

Kortom… Een verhaal dat je meesleurt naar de donkerste gedachten van een mens. Desalniettemin, een schoontje.

Vier op vijf.

Deze recensie is geschreven door Lore Evens. Lore is 23 jaar en woont in Maaseik. Na een studie toegepaste school- en pedagogische psychologie in Antwerpen volgt zij nu een verkort traject lerarenopleiding secundair onderwijs Nederlands – geschiedenis in Leuven. Lore schrijft ook over boeken e.d. op haar eigen blog: https://loreevens.wordpress.com/

Val / Roderik Six / Uitgeverij Prometheus / 2015 / 239 pagina’s / ISBN 978 90 446 2602 5

No Comments

Post a Comment