Oliver Dalrymples leven in Amerika was niet gemakkelijk. Hij had dan wel een hoog IQ en geweldige ouders, maar hij was niet erg sociaal en werd op school gepest. Hij kreeg er ook een bijnaam bij: Boe, vanwege zijn lijkbleke huid en witblonde haar. Dat maakte uiteindelijk allemaal geen verschil meer. Net toen Boe voor het eerst alle 106 elementen van het periodiek systeem kon opnoemen zonder te spieken werd alles zwart en niet lang daarna werd hij wakker in de hemel voor 13-jarigen. Hij ging ervan uit dat dit kwam door het gaatje in zijn hart, maar toen kwam zijn vriend Johnny. En met Johnny kwam ook de waarheid: ze waren beide neergeschoten. De geheimzinnige dader blijkt zich in dezelfde hemel te bevinden en samen gaan Johnny en Boe op zoek naar hem en naar de antwoorden waar ze zo op hopen. Het belooft een verrassende reis te worden.

De hemel volgens Boe is geschreven door Neil Smith, een Fransman die ook als vertaler van boeken werkt. Dit is het tweede fictieboek dat hij geschreven heeft, na de bestseller Bang Brunch die bestaat uit verschillende korte verhalen. Voor het lezen had ik een beetje gemengde gevoelens over het boek. De titel deed me denken aan een boek voor wat jongere lezers, maar de tekst op de achterflap beschreef wel een spannend en mooi verhaal.

Aan het begin van het verhaal was alles nog een beetje verwarrend. Er werden nog niet veel details gegeven en het was eerst niet helemaal duidelijk dat het boek als dagboek aan zijn ouders is geschreven. Daarnaast kwam het verhaal wat langzaam op gang, wat ervoor zorgde dat ik niet echt in het verhaal kon komen.

Later in het verhaal veranderde dit allemaal. Dingen begonnen op hun plaats te vallen, het verhaal ging vlotter en ik had soms echt moeite om het boek weg te leggen. Meestal houd ik meer van boeken in een ander genre, maar ik waardeer de manier hoe Neil Smith dit boek geschreven heeft enorm. Het verhaal gaat over serieuze onderwerpen als depressie en pesten, maar die onderwerpen worden op een luchtige manier gebracht.

Al met al was is het een geweldig en mooi boek over vriendschappen, in de put zitten en er weer uit komen. Ik vind dit dan ook zeker een aanrader voor iedereen die van lezen houdt en van boeken met een beetje een serieus thema. Ook voor mensen die normaal gesproken meer van een ander genre houden, zoals ik dus, zit dit boek vol verrassingen. Zo had ik het einde van het verhaal zeker niet zien aankomen…

Deze recensie is geschreven door Ilse Hoogendoorn, 15 jaar en 4VWO-leerling van het Farel College te Amersfoort.

De hemel volgens Boe / Neil Smith / vertaling door Lisette Graswinckel / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / 2016 / 320 pag. / ISBN 9789046819739

No Comments

Post a Comment