Het geheim van Stolzenfels, de Vandiesel company in actie tegen een duistere samenzwering om de macht van Europa – Dirk Vanderlinden

(Ja, dat is echt de titel)

Wat als er een probleem is dat te groot is voor de normale politie en te opvallend als het leger zich ermee bemoeid? Dan schakel je de Vandiesel Company in. Dit is een groep mensen die grootschalige problemen oplost vanuit de schaduw. Ze staan in verbinding met elke geheime dienst in Europa, maar bestaan officieel niet. Dit geeft hele leuke mogelijkheden.

Het geheim van Stolzenfels begint met de moord op de voorzitter van de Europese Centrale Bank. De  Vandiesel company wordt hierbij ingeschakeld. Ze houden de moord uit het nieuws en zetten een ongeluk in scène waarbij de ‘voorzitter van de Europese Centrale Bank’ zwaar gewond raakt. Hierdoor lokken ze de huurmoordenaar naar zich toe en vinden ze een nuttig spoor. Dit blijk niet een kleinschalige moord te zijn, maar een deel van een veel groter geheel. De macht van Europa aangestuurd door vijf captains of industry vanuit het kasteel van Stolzenfels.

Dirk Vanderlinden heeft het boek heel dynamisch en gedetailleerd geschreven. Een hoofdstuk is maximaal 4 pagina’s lang en minimaal een halve pagina. Dan gaat hij weer naar een andere plaats of gebeurtenis om een paar bladzijdes later weer verder te gaan. In het begin vond ik deze lay-out een beetje wennen maar uiteindelijk vond ik het heel gemakkelijk lezen. Je springt echt van de ene gebeurtenis in de andere. Op het eind gaat het een beetje mis met de tijdsvolgorde, maar dat past ook wel bij de gebeurtenis. Je hebt dan ook telkens iets van: ‘waarom ga je nu naar een ander deel van het verhaal? IK WIL WETEN WAT HIER GEBEURD!’ Dit houd je wel lezende.

De personages in het boek vind ik geweldig uitgewerkt. De Vandiesel company werkt vooral in tweetallen, Dirk Vanderlinden heeft per tweetal een hele leuke connectie tussen die twee. Bij de een is het liefde, bij de ander elkaar de hele tijd irriteren en grapjes maken. Ook de baas krijgt een paar leuke partners als hij in actie komt. Hierdoor ga je twijfelen aan die mensen in het echt…

Ik vond dit boek echt geweldig. Ik beveel het van harte aan. Dus als je van thrillers vol met actie houdt is dit een boek voor jou. Het is een snel maar heel gedetailleerd boek. Je wil graag doorlezen omdat je vaak midden in een spannend stuk overgaat naar een ander team. Het boek heeft ook hele leuke wendingen en goeie humor. Je denkt in het begin: ‘Wat voorspelbaar’, maar aan het eind denk je: ‘Wow, dit had ik niet verwacht.’ En wat op de achterkant staat is geen grapje, ik citeer: ‘…van een groep opwindende mannen en vrouwen met soms bovenmenselijke krachten.’

Ik ben Martijn van Ooijen en ik ga niet in de derde persoon iets over mezelf vertellen. Ik ben 15 jaar en ben niet zo’n grote lezer. Maar als ik in een goed boek begin, kan ik moeilijk stoppen.

Het geheim van Stolzenfels (Vandiesel company #1)/ Dirk Vanderlinden/ 303 p./ 2013/ Borgerhoff & Lamberigts nv/ ISBN 9 789089 313690

 

No Comments

Post a Comment