Het tweede boek van Tess heeft net als het eerste deel weer een prachtige cover. In dit deel zien we hoe Tess ontwikkeld is en doorontwikkeld na de gebeurtenissen uit Het boek van Tess. Tess schrijft en leeft nog steeds intens. Ze leert door vallen en opstaan en er zijn een paar interessante personages die haar daarbij helpen, zowel oude als nieuwe.

Na het lezen van het eerste deel, wilde ik meer van sommige personages en ik was dan ook blij om te horen dat er een vervolg zou komen. Helaas is ook het vervolg binnen de kortste keren weer uitgelezen, het telt namelijk nog minder bladzijden dan het eerste, en opnieuw zit ik nu met een wat onbevredigend gevoel.

Zoals ik had verwacht wist Miriam Bruijstens me zeker weer met haar schrijfstijl te raken. Ze gebruikt weinig woorden, maar weet deze zo te brengen dat je er niet omheen kan, zeker in Tess’ gedichten valt dit erg op. Ze raken en mede daarom vind ik het zo jammer dat de gebeurtenissen elkaar zo snel opvolgen. De sneltreinvaart waarmee alles voorbijkomt zorgde er bij mij voor dat ik namelijk wat meer afstand nam van de personages en ik de binding met het verhaal wat verloor.

Wel denk ik dat het erg mooi is hoe Bruijstens Tess laat ontwikkelen. Ze is geen zwak personage, maar ze heeft wel zwakke kanten die juist haar sterke kanten nog beter uit doen komen. Ze leert en ontwikkelt en hoewel ik qua persoonlijkheid niet zo op Tess lijk, is het niet moeilijk om me in haar in te kunnen leven, want Tess zou zo in het echt kunnen bestaan.

Wat betreft de andere personages vind ik het lastiger om een mening over ze te vormen. Lucas vond ik in deel één enorm interessant, maar halverwege dit boek wordt hij eigenlijk vervangen door een nieuw personage dat een grote rol in Tess leven gaat spelen. Sam neemt zijn rol over en ik moet zeggen dat ik hem soms ietwat te perfect vond. Wel zou ik na dit boek graag meer over hem willen weten, net zoals ik met Lucas had.

Ik wil dus opnieuw meer. Ik wil in Tess haar wereld kunnen blijven, de personages beter leren kennen dan in het beperkte bladzijde aantal van boek één en twee. Ik wil meer weten van Tess’ vriendinnen, van de lieve Sam en natuurlijk van Tess zelf.

Het tweede boek van Tess/ Miriam Bruijstens/ Uitgeverij Clavis/ 2016/ 119 blz./ ISBN: 9789044827422

No Comments

Post a Comment