Wie op zoek is naar een paranormale serie vol met spannende vechtscènes maar die ook uitgebreid aandacht heeft voor gepassioneerde liefdesverhoudingen komt uit bij Jennifer L. Armentrout. De 35-jarige Amerikaanse schrijfster heeft al meerdere paranormale Young-adult series op haar naam staan en Witheet is het eerste deel in haar serie: De Dark Elements.

Witheet gaat over Layla, een zeventienjarig meisje dat zowel wachter- als demonenbloed in zich heeft. Een bijwerking van het demonenbloed dat door haar aderen stroomt, is dat ze niet alleen de zielen van iedereen om haar heen kan zien, maar ook dat ze deze weg kan nemen door hem uit iemand te zuigen. Ze gaat naar school in Washington en gaat na schooltijd op zoek naar demonen. Naast haar eigenaardige vaardigheden, is haar leven niet bepaald normaal te noemen aangezien ze samenwoont met wachters, de in openbaarheid getreden wezens die de mensheid beschermen tegen demonen. Haar leven wordt echter nog verder in de war geschopt als ze de aantrekkelijke en zielloze demon Roth tegen het lijf loopt. Vanaf dan komt Layla van de ene in de andere bijzondere (gecompliceerde) situatie terecht.

Toen ik de achterkant van Witheet las, werd mijn nieuwsgierigheid naar de inhoud erg aangewakkerd. Het concept van wachters en demonen (in plaats van engelen en demonen) leek me erg interessant. Ook vond ik het leuk dat het vrouwelijke hoofdpersonage nu eens niet een zwak menselijk meisje was maar zelf deel uitmaakt van de wonderlijke wezens. Nu ik het boek echter geheel gelezen heb viel het een beetje tegen. Ik vind het altijd prettig als er door de schrijver wat dieper wordt ingegaan op de achtergrond informatie van het verhaal, zodat je als lezer goed begrijpt hoe de wereld in elkaar zit. In Witheet echter, wordt alleen de hoogstnodige informatie verschaft en wordt er verder niet echt op de details ingegaan, wat ik jammer vond.

Verder is er sprake van veel fysiek contact tussen Layla en Roth. Aan de ene kant is het zeer entertainend en hoop je als lezer dat Layla en Roth iets met elkaar krijgen, toch was het naar mijn smaak soms wat overdreven. De aantrekkingskracht tussen de twee speelt namelijk zo’n boventoon dat zelfs tijdens een levensbedreigend sleutelmoment in het verhaal Layla alsnog met haar hoofd bij Roth en zijn lichaam is.

Naast deze minpuntjes is Witheet een heerlijk vermakelijk verhaal. Het is perfect om even op te pakken als je net een drukke dag achter de rug hebt en graag je gedachten op nul wil zetten. Layla is een sympathiek personage en ook al zijn de keuzes die ze maakt niet altijd de verstandigste, als lezer steunde ik haar en voelde met haar mee. De eerste zin van het verhaal: “Er zat een demon in de McDonald’s – en die zat zich helemaal klem te eten aan Big Macs.”, geeft perfect de luchtige en humoristische toon van het boek weer. Als lezer zijn er genoeg spannende plottwisten om van te smullen en is er zeker geen tekort aan sexy mannelijke personages om voor te vallen. Kortom, een pageturner die afleiding biedt na een inspannende werkdag.

Deze recensie is geschreven door Christa Laurens, 17 jaar, 6e klas VWO, leerling aan het Rijnlands Lyceum Sassenheim

Witheet / Jennifer L. Armentrout / vertaald door Marjet Schumacher/ Uitgeverij HarperCollins Holland/ februari 2016 / 406 pag. / ISBN 9789402709407

No Comments

Post a Comment