Wat een heerlijke roman is dit. Hij stond al even op mijn TBR lijstje, aangezien ik erg van Italiaanse romans hou. Natuurlijk had ik het boek al lang kunnen lenen in de bibliotheek, maar dit is een roman die je wilt bezitten.

In Wat de golven brengen volgen we verschillende personen en verhaallijnen, die, uiteraard zou ik bijna zeggen, uiteindelijk met elkaar verweven raken.
Tiener Luna, een albino, kan uitermate slecht tegen zonlicht, waardoor haar leven zich grotendeels binnen afspeelt. Gelukkig heeft ze veel verbeeldingskracht en geholpen door het talent van haar broer Luca om mooi te vertellen over alles wat er in het zonlicht gebeurd, is Luna toch heel tevreden met haar leven. Helaas overlijdt Luca tijdens een surfkamp en moeten Luna en haar moeder verder met hun leven zonder Luca. Serena, Luca’s moeder, doet hiervoor veel minder haar best dan Luna.
Parallel aan het verhaal van Luna, volgen we docent Sandro. Een veertiger die in het leven steeds net overal naast grijpt, net als zijn twee beste vrienden. Sandro gaf les aan Luca en was bevriend met hem. Sandro zorgde ervoor dat Luca naar het zeilkamp in Frankrijk kon. Nu hij daar is overleden gaat Sandro gebukt onder zijn schuldgevoel. Hij neemt zich voor om Luna en Serena bij te staan in de hoop dat Serena zijn vriendin wordt en dat zijn schuldgevoel over de dood van Luca zal verminderen. Dat gaat allemaal niet zoals Sandro hoopt. Soms lijkt hij succes te hebben, maar dan weet hij dit succes ook weer weergaloos te verknallen.

De beschrijvingen en de verteltrant van Genovese zijn zeer aangenaam en zorgen ervoor dat je je enorm bij het verhaal betrokken voelt. Ondanks de dood van Luca en de tegenslagen die Luna, Serena en Sandro te verwerken krijgen, is het een positieve roman. Als Genovese iets in de vingers heeft dan is het gemankeerde personages met flair en gusto neer te zetten. Haarfijn weet hij bij elke situatie de juiste toon te vinden. Naast de hoofdpersonages is er nog een bonte stoet aan bijfiguren, die net zo echt zijn en ook hun eigen bijzondere verhaal hebben gekregen.
Veronesi weeft een web van verhalen en personen die je het idee geven dat je het dorp en haar bewoners tot in de puntjes kent.
Met tragikomische momenten weet hij je als lezer tijdens het verhaal ook momenten te geven om adem te halen en te gniffelen. Ja, het leven is bij vlagen onrechtvaardig en zwaar klote, maar als het dan misgaat, gaat het wel mis in stijl. Je laat je niet door het leven op de kop zitten, hoe moeilijk dat soms ook is.

Ik heb alle personages in mijn hart gesloten, met een speciaal plekje voor Ferro, een oude brompot met een mond zo vuil als het riool. Waarom? Ja, dat moet je dan toch echt zelf gaan lezen 😉

Wat de golven brengen/ Fabio Genovesi/ vertaling: Manon Smits en Pieter van der Drift/Signatuur/2015/ 451 blz./ ISBN: 9789056725419

No Comments

Post a Comment