“Nee toch, zoiets zou Anna toch nooit doen, zoiets zou Anna toch nooit zeggen, dat moet je verkeerd hebben begrepen, ze is nog zo klein; dat zou Anna hebben gedaan? Dat was vast een misverstand, dat is niets voor haar, zeg eens, Linda, waarom bedenk je altijd van die leugens?”

Met De val debuteert Melanie Raabe als thrillerschrijfster. Het boek, met als bijschrift “Ik weet wie mijn zus heeft vermoord. Dit boek is voor hem”, is van begint tot eind spannend, omdat je op een gegeven moment niet meer weet wie te vertrouwen is en wie niet.

Linda Conrads, een schrijfster van achtendertig, leidt al ruim tien jaar een leven in haar eigen wereld. Haar huis. Ze leeft in een compleet isolement. Twee keer per week komt haar assistente Charlotte langs om de boodschappen te brengen en een rondje te wandelen met hond Bukowski. Soms komt haar uitgever Norbert, een driftkikker van het zuiverste water, zoals Linda hem zou omschrijven, maar ook de goeiigste mens die ze kent.

23 augustus 2002 is Anna Michaels vermoord. Zus Linda arriveert op het moment dat de dader wegrent. Ze is in shock als hij zich nog een keer omdraait en Linda recht in haar ogen aankijkt voordat hij naar buiten vlucht.

En nu, twaalf jaar na de moord op haar lieve en goedaardige zus, zit Linda in haar villa. Compleet weg van alles. “Mijn wereld is niet zo groot, maar mijn wereld is veilig. Tenminste, dat dacht ik.” Linda zit in haar woonkamer naar het nieuws te kijken, wanneer ze de dader herkent. Een helende wond wordt weer opengerukt. Ze wil wraak.

Op een avond komt Norbert kwaad en ontzet aan de deur bij Linda: Mijn auteur Linda Conrads, die ik al ruim tien jaar als uitgever bijsta, heeft besloten de prachtige, hoogst literaire romans die ze tot nu toe met prettige regelmaat heeft geschreven, te laten voor wat ze zijn en haar publiek, de critici en niet in de laatste plaats mijzelf te jennen met het lumineuze idee een bloederige thriller te schrijven. Zonder overleg, zonder wat dat ook, gewoon zomaar.” Maar het wordt niet zomaar een thriller. Het wordt Linda’s wraak.

Door het ik-perspectief in De val weet je niet meer dan hoofdpersoon Linda. Je moet haar vertrouwen. Dit blijkt na een tijdje vrij lastig, omdat ze in een waanwereld en een werkelijke wereld leeft. Toch beschrijft Raabe Linda’s observaties zo helder dat ze moeilijk niet te vertrouwen zijn.

Om het verhaal diepgang te geven, voegt Raabe delen uit Linda’s boek toe. Het boek dat Linda aan het schrijven is om met Victor in contact te komen. Door deze stukken maak je kennis met Linda’s echte verleden. Met de komst van journalist Victor naar Linda’s huis, wordt De val sterker. Raabe combineert opnieuw waan versus werkelijkheid, maar springt nu ook in de tijd heen en weer. Daarmee creëert ze diverse vraagtekens en bouwt ze haar verhaal goed op. Ook stijgt de spanning in deze stukken. Middels cliffhangers weet Raabe het essentiële moment in het verhaal uit te stellen. Soms vervelend omdat je dan weer uit de spanning werd gehaald, soms zeer aantrekkelijk.

Raabes verhaal blijft hangen, omdat je je er helemaal in kan leven in Linda’s leven. Het is zo geschreven dat je mee kan kijken met de gedachtes van Linda. Persoonlijk vind ik dit soort boeken heel mooi, omdat je dan kan zien wat er in het hoofd van het personage omgaat in spannende situaties en je hierdoor goed kan inleven. Op sommige momenten is het moment zo mooi omschreven dat ik er zelf bijna rustig van werd, maar er zijn ook momenten dat ik echt niet kon stoppen met lezen, omdat het zo spannend was en dat ik echt moest weten wat er daarna zou gaan gebeuren.

Het boek vind ik een aanrader, vooral voor de mens die houdt van spannende boeken. Er is spanning maar ook verwarring, en hierdoor wil je lezen totdat alles is opgelost. Tot de laatste letter.

“Het ergste is nu een de twijfel. Een klein beetje twijfel blijft altijd bestaan. Dat is het erge. Twijfel is net een splinter die je niet te pakken krijgt.”

Mijn naam is Pauline Veijer en ik ben vijftien jaar oud. Op dit moment zit ik in de derde klas van de havo op CSG Dingstede in Meppel. In mijn vrije tijd teken ik, maak ik foto’s en speel ik veel volleybal. Ook werk ik in een restaurant, en doe ik onder andere de bediening. Verder lees ik veel boeken, uit de bibliotheek en online. Ik hou vooral van spannende boeken!

De Val / Melanie Raabe /vertaling: S. Hoving/ Cargo / Blz. 352 / ISBN 978 90 234 6543 7

No Comments

Post a Comment