Marina is het laatste boek dat Carlos Ruiz Zafón voor jongeren schreef. Het verhaal gaat over de 15-jarige Oscar die wanneer hij Marina ontmoet in een gevaarlijk avontuur meegetrokken wordt. Marina neemt hem mee naar een kerkhof. Daar zien ze een mysterieuze vrouw in zwart gekleed en ze besluiten haar te volgen, wat ertoe leidt dat dingen uit het verleden opgerakeld worden.

Eerder las ik De gevangene van de hemel (gerecenseerd door Inge) van Zafón en de geweldige sfeerbeschrijvingen die ik daarin heerlijk vond, kwam ik opnieuw tegen in Marina. Zafón gebruikt veel woorden en is daarom niet het makkelijkste te lezen, maar voor mij komt het Barcelona van Oscar en Marina daardoor tot leven. Het is niet moeilijk om je in de lugubere situaties te wanen waar de personages terechtkomen. Wel vond ik het taalgebruik niet passen bij het ik-perspectief van een 15-jarige en stelde ik me Oscar daardoor ouder voor dan hij zou moeten zijn.

Het verhaal vond ik intrigerend, maar er waren wel een paar punten die me tegenvielen. Zo komen de personages veel te weten doordat ze verhalen van anderen horen. Deze monologen zijn lange passages in het boek en Oscar en Marina komen de personages telkens op precies het goede moment tegen, persoonlijk vond ik het te toevallig. Zelf las ik het boek in twee dagen uit, maar ik kan me goed voorstellen dat als je dit boek een tijdje moet laten liggen, dat deze verhalen door elkaar heen gaan lopen. Zelf werd ik niet altijd verbaasd door de onthullingen en zag ik zeker bepaalde dingen bijna vanaf het begin aankomen.

Wel bevat het verhaal een aantal heel interessante elementen, zoals de enge menselijke poppen. Ik was erg benieuwd welk verhaal en welke wetenschappelijke verklaring hierachter zou zitten, maar jammer genoeg gaat Zafón juist op de dingen die mij zo nieuwsgierig maken maar weinig in.

Omdat het boek veel draait om verhalen en de geschiedenis van andere personages dan Oscar en Marina heb ik ze niet erg goed leren kennen en zeker bij Marina had ik dat niet verwacht. Het boek draagt haar naam, maar desondanks heeft ze als enige rol Oscar mee te nemen naar het kerkhof om alles in gang te zetten.

Voor fans van Zafóns schrijfstijl zou ik dit boek dus zeker aanraden, maar qua verhaal vond ik het niet heel sterk. Er zitten interessante gegevens in, maar een aantal daarvan werden in mijn ogen niet genoeg uitgewerkt.

Marina/ Carlos Ruiz Zafón/ vertaald door Nelleke Geel/ Uitgeverij Signatuur/ 2013/ 238 blz./ ISBN: 9789056723552

No Comments

Post a Comment