‘Liefde in tijden van angst’ werd geschreven door Bleri Lleshi. Lleshi werd geboren in Albanië, maar verhuisde naar Brussel. Hij beschrijft Brussel als: “de op een na meest diverse stad ter wereld”. Hij geeft Brussel deze omschrijving omdat hij er de rijkdom aan mensen en verhalen duizelingwekkend vindt. Lleshi schreef reeds eerder een boek, namelijk: ‘De neoliberale strafstaat’. In dit boek vertelt hij over een strafstaat gebouwd op de ruïnes van de welvaartsstaat: aan de hand van theoretisch onderzoek en ervaring in de praktijk toont Lleshi aan waar dertig jaar neoliberalisme ons in sneltempo naartoe voert. En geeft hij een aanzet tot samen nadenken over en werken aan alternatieven.

‘Liefde in tijden van angst’ werd bewust in essay-vorm geschreven. Dit boek informeert je over hoe we vandaag de dag naar liefde kijken en hier ook wel angstig tegenover staan. Maar het gaat om meer dan liefde alleen: Lleshi heeft ook oog voor de vluchtelingencrisis die zich de laatste maanden afspeelt in verschillende landen. En daarnaast brengt hij ook de aanslagen van 9/11 ter sprake in zijn boek. We leven in een angstsamenleving, mede veroorzaakt door de economische crisis en de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs. Het is aan ons om deze angst aan te pakken. Lleshi vond hiervoor een zeer toepasselijke spreuk van de filosoof Bertrand Russel: “Angst overwinnen is het begin van de wijsheid”. Lleshi wil graag de angst oplossen met meer liefde. De wortels van liefde zijn dan ook zeer belangrijk, evenals de aanwezigheid en erkenning van deze liefde en de andere. Liefde is meer dan alleen verliefdheid. Zoals het Afrikaanse spreekwoord mooi zegt: “Het is makkelijker om verliefd te worden (fall in love) dan lief te hebben (be in love).”

Het is een informatief boek en ook argumenterend met een prikkelend betoog. Je kan het enkele dagen laten liggen en weer opnemen om verder te lezen, zonder de draad kwijt te raken. Het is een boek dat je wil laten nadenken bij de angst die er vandaag heerst in onze gemeenschap. Zo zijn schoolverlaters vaak angstig wanneer ze op zoek moeten naar werk en niet onmiddellijk een job vinden, maar ook dreigingsniveau 4 (na de aanslagen in Parijs) heeft Brussel doen opschrikken, met als gevolg dat er heel wat angst veroorzaakt werd.

De cover van het boek sprak me aan. Hier staat een boom op afgebeeld en dit is geen toeval, beschrijft Lleshi in zijn boek. ‘De boom is gekend als een symbool van het leven. Liefde is leven. Een boom zonder wortels kan niet groeien en bloeien. Dat geldt ook voor de liefde.’
Het boek is met veel toewijding en een vlotte pen geschreven, waardoor je toch nog snel even dat volgende hoofdstuk wil lezen. Je merkt dat de auteur volledig achter zijn verhaal staat en dit maakt het extra aangenaam om zijn boek te lezen.

Deze recensie is geschreven door Hanne. Ze is leerkracht in het secundair onderwijs.

Liefde in tijden van angst / Bleri Lleshi / Uitgeverij Epo / 2016 / 171 pagina’s / ISBN 9789462670624

No Comments

Post a Comment