Drie uur en 19 minuten. Dat is hoe lang het duurde om dit boek te verslinden.

264 dagen.
Dat is hoe lang Juliette Ferrars al opgesloten zit. Opgesloten tussen vier muren, één klein raam en 6336 uren zonder iemand aan te raken. Tot Adam Kent in haar leven verschijnt. Haar nieuwe kamergenoot, zeggen ze. Nog een psycho, is wat ze willen zeggen. Juliette weet dat het de waarheid is. Want haar aanraken is als je eigen doodvonnis tekenen

Eerst wordt je weggegeven door je ouders, omdat ze denken dat je een monster bent. Dan ben je een proefkonijn, want niemand weet wat er mis met je is. En daarna, tja, dan ben je opeens het meest krachtige wapen dat Het Herstel in handen heeft.

Gelukkig heeft Juliette Adam. De enige die ze nog vertrouwd, want Adam is speciaal. Adam Kent, soldaat uit het leger van Het Herstel, de jongen wiens ogen haar al jaren achtervolgen, de jongen die als enige naar haar keek alsof ze een mens was, is ook de enige die haar kan aanraken.

Of toch niet?

Voor mij was Tahereh Mafi nog een compleet onbekende schrijfster, maar nu staat ze bovenaan in mijn top 10. Omdat ik nog nooit eerder van haar had gehoord, verwachtte ik er niet veel van. Na hoofdstuk één wist ik dat ik goed fout zat.

Het boek is op alle punten zo origineel en goed geschreven, dat ik haast niet anders kon dan gelijk de hele serie kopen. En een serie van vijf dure boeken kopen doe je niet zomaar. Doordat het zo gedetailleerd geschreven is, kan ik me de pijn die Juliette moet hebben gevoeld heel goed voorstellen. Je kunt je helemaal inleven in de personages.

De schrijfstijl van Tahereh Mafi vind ik fijn en vernieuwend. Het taalgebruik is eenvoudig, maar het verhaal is er niet minder van geworden. Er staan prachtige quotes in en door het vaker herhalen van sommige woorden in een zin heeft het stuk opeens een veel grotere impact. Het zit vol met spanning, romantiek en drama, genoeg om je uren te vermaken.

“De maan snapt wat het betekent om mens te zijn. Onzeker, alleen, vol  imperfectie.”

Dit boek heeft me echt geraakt en het raakt me steeds weer. Elke keer dat ik opnieuw begin met lezen, elke keer dat ik verder ga met het onderstrepen van de beste delen en elke keer dat ik terug denk aan dit verhaal. Het blijft geweldig. Het is verslavend, intens en vol romantiek, zoals Lauren Kate al eens heeft gezegd. Het is onmogelijk dit boek weg te leggen. Ik zeg, lezen maar!

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar ook andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en e-books op haar wattpad.

Shatter me / Tahereh Mafi / Harper Collins Publishers / 2011 / 338 blz. / ISBN 978 0 06 208550 4

No Comments

Post a Comment