The Walled City is een zeldzaamheid binnen het YA genre, het is namelijk een standalone en geen contemporary. Een fijne afwisseling tussen alle series en het bewijst dat een losstaand boek een sterk afgerond verhaal kan hebben.

Ryan Graudin heeft The Walled City gebaseerd op een ommuurde stad die echt bestaan heeft. Achterin het boek staan verschillende foto’s en wat info over de echte Walled City. Zelf vind ik het interessant dat de wereld waar ik in het boek over heb gelezen dus helemaal niet zo ver van de realiteit ligt als bij de meeste dystopian boeken het geval is.

The Walled City laat drie personages aan het woord. Dai, een jongen die probeert zijn verleden te ontlopen en zijn vrijheid terug te krijgen terwijl hij drugskoerier is voor een van de gevaarlijkste mannen in de stad. Jin, een meisje vermomd als een jongen om te overleven in de stad, zoekt haar zus die door haar vader aan een bordeel verkocht is. En als laatste is er Mei Yee die op zoek is naar een weg uit het bordeel waar ze werkt.

Alle drie de personages vond ik leuk om over te lezen, hoewel ik een lichte voorkeur had voor de hoofdstukken vanuit Dai’s oogpunt. Dit kwam deels omdat zijn verleden het langste onduidelijk blijft, pas over de helft van het boek kom je te weten wat er precies gebeurd is waardoor Dai in de Walled City terechtgekomen is. Naast dat ik zijn achtergrondverhaal het boeiendste vond, vond ik ook zijn vertelstem net iets prettiger dan die van Jin en Mei Yee. De verschillende stemmen van de perspectieven verschillen overigens niet enorm, maar genoeg om iedereen uit elkaar te houden. Ook hebben de verschillende perspectieven in dit boek nut, want er wordt niet telkens hetzelfde verteld. De personages zijn vaak op verschillende plekken en daardoor krijg je een beter beeld van alles wat er gebeurt.

Naast dat de perspectieven allemaal het lezen waard zijn, vond ik dat het verhaal een fijn tempo aanhield. Er was voor mij geen enkel moment dat ik het boek vond inzakken en het boek wordt mooi afgesloten. Af en toe zijn er momenten van actie, maar er is genoeg tijd genomen om de personages uit te werken en de omgeving neer te zetten. De schrijfstijl vond ik mooi en met de originele metaforen wordt duidelijk dat Ryan Graudin weet hoe ze een verhaal een bepaalde atmosfeer mee moet geven.

Of je nu op zoek bent naar een standalone of niet, ik raad hoe dan ook aan om The Walled City op te pakken. Het heeft boeiende personages, een interessant en mooi afgerond verhaal en een prachtige beeldende schrijfstijl.

The Walled City/ Ryan Graudin/ vertaald door Corry van Bree/ Uitgeverij Little Brown/ 2014/ 424 blz./ ISBN: 9780316405058

No Comments

Post a Comment