Kim van Kooten beschrijft in haar debuut Lieveling het levensverhaal van het jonge meisje Puck. Haar moeder heeft een nieuwe rijke man gevonden die alle aandacht voor Puck lijkt te hebben. Hij doet alles voor haar. Zelfs haar haren wassen mag ze niet zelf doen. Kim van Kooten laat je in dit realistische maar ook treurige verhaal vol humor helemaal met de kleine Puck meeleven. Lieveling is een pakkend en prachtig boek.

“ Als ik er eindelijk uit mag krijg ik het nog kouder, omdat er geen handdoeken zijn. Hij droogt me af met zijn handen. “

Puck weet niet of het normaal is dat haar ‘nieuwe vader’ of hoe zij hem noemt ‘’ome meneer” haar afdroogt met zijn handen. Hij lijkt ook meer van haar te houden dan van haar moeder. Hij neemt haar mee om cadeaus te kopen en doet van alles met haar. Al snel wordt er in het verhaal duidelijk gemaakt waar de ‘nieuwe vader’ van Puck mee bezig is. Hij maakt misbruik van haar. Al heeft ze dit zelf nog niet door. Als ze eenmaal op school zit en hoort wat andere vaders bij hun dochters doen, begint ze zich al snel een beetje zorgen te maken. Ze durft alleen niemand in vertrouwen te nemen om er over te praten. Pas als ze op de middelbare school zit en in het ziekenhuis opgenomen wordt, merkt ze dat ze hulp nodig heeft.

De moeder van Puck is in het boek eigenlijk nog erger dan haar vader. Ze heeft een ernstig shopprobleem en is een egocentrisch verwend persoon. Dit merk je vooral door hoe ze zich gedraagt en de hoeveelheid aandacht die ze heeft voor Puck. Ze heeft zelfs helemaal niet door hoe slecht het met haar gaat omdat ze het veel te druk heeft met zichzelf en met het shoppen. Als ze er later achter komt wat haar nieuwe man met Puck heeft gedaan komt ze in een enorme depressie terecht en is ze niet in staat om Puck te helpen. Puck staat er alweer alleen voor.

“ Papa is een vieze vuile stink hufter.”

Het taalgebruik in dit boek is soms wel bijzonder. Puck een  vijfjarig meisje noemt haar vader bijvoorbeeld ‘vieze vuile stink hufter’ dat is niet echt taalgebruik voor een jong kind.  Bij nader inzien maakt dit het verhaal wel realistisch. omdat het zich gedeeltelijk in Rotterdam afspeelt. Toch blijft het apart om het zo te lezen, omdat het taalgebruik niet erg gebruikelijk is en vooral niet netjes.

Het verhaal  begint erg mooi. Je krijgt al veel te weten over de omstandigheden waarin Puck leeft en wat ze allemaal meemaakt. Het is zo aantrekkelijk geschreven dat het boek gewoon in een keer uitgelezen moet worden. Er zijn zoveel verwachtingen en veel verschillende gebeurtenissen, waardoor het spannend blijft. Door de manier waarop Puck denkt en doet leef je erg met haar mee. .

Het boek was erg mooi om te lezen.  Er zaten afschuwelijke stukken in het verhaal en die stukken nodigen je op een of andere manier uit om het boek in één ruk uit te lezen. Je wilt weten hoe het met Puck gaat en of ze alles kan volhouden. Lieveling is zeker een aanrader afgezien van het einde.

Ik ben Lysha Hagenbeek en ik ben 15 jaar oud. Ik zit nu in de tweede klas op havo niveau op CSG Dingstede. Het liefste lees ik fictie en thrillers, maar eigenlijk maak je me voor de rest overal wel blij mee.

Lieveling/ Kim van Kooten / Lebowski /2015/ 235 bladzijden / ISBN:978908830244

No Comments

Post a Comment