‘Zijn honger was niet gestild. Zijn dorst niet gelaafd. De obsessie was een verslaving geworden. De terugslag kwam, altijd. En elke keer heviger. Het maakte hem opstandig. Het roofdier in hem schreef een nieuw scenario uit. Veel eisen zou hij niet stellen aan de hoofdrolspeelster. Als ze maar mooi was en hem zou vergezellen in de schaarse momenten dat hij echt gelukkig kon zijn. Als ze maar wilde sterven in zijn armen, smekend om haar te sparen…’
Een jonge moeder stort zich in een stomende affaire met een aantrekkelijke weduwnaar die ze tijdens haar wekelijkse zwemuurtje ontmoet. Wat begint als een heerlijk ontsnappen uit de dagelijkse sleur wordt al snel een beklemmende bedreiging voor haar gezin.

Bart Debbaut maakte naam met zijn thrillerreeks rond Leyssens & Van Cattendyck, waarvan deel één (tevens zijn debuut) verscheen in 2008. Hij vervolledigde de reeks met twee aansluitende delen. In 2013 verscheen zijn eerste literaire novelle Als ik wakker word, ga ik dood en het jaar daarna verscheen het komische En toen schiep God Kevin. Nu, twee jaar later, kan het publiek eindelijk opnieuw genieten van een thriller van zijn hand: Relikwie.

Met Relikwie schreef de auteur een boek dat bijna alle elementen bevat die een goede thriller moet bevatten: een spannende verhaallijn, boeiende en mysterieuze personages en een onvoorspelbaar slot. Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven. Aan de ene kant heb je het verhaal van Sandra, de jonge moeder die haar werk in de plaatselijke krantenwinkel combineert met een druk gezinsleven. Zij stort zich, ondanks haar huwelijk en drie kinderen, in een affaire met een zekere Bram. Bram is een intrigerend personage; hij is erg goed met woorden en weet precies op welk moment hij wat moet zeggen om Sandra op haar diepste plekken te raken. Hij spreekt vaak in de vorm van poëzie of kopieert bekende uitspraken van allang gestorven filosofen. Dat maakt hem voor mij helaas soms wat onrealistisch. Hij weet zich overal uit te praten en kan zo ongelooflijk snel van gevoel en positie veranderen dat ik niet altijd helemaal mee ben in zijn verhaal. Sandra daarentegen is een zeer geloofwaardig personage. Ze stort zich halsoverkop in een affaire, maar durft op bepaalde momenten die relatie wel in twijfel trekken en stilstaan bij de gevolgen van de keuzes die ze maakt. Over de andere verhaallijn kan ik niet veel prijs geven…

Door het gebruik van de poëzie en verwijzingen naar oude muziekstukken, slaagt Debbaut er wil in zijn personages, in het bijzonder Bram, iets mysterieus mee te geven. Met uitspraken als ‘Als elke leugen stukjes waarheid bevat, vertelde ze dan niet de waarheid als ze loog?’ blijf je als lezer aandachtig en word je nieuwsgierigheid telkens weer geprikkeld.
Op sommige momenten vind ik het wel een beetje stroef geschreven, zodat ik zinnen enkele keren opnieuw moest lezen. Maar gelukkig neemt dit de spanning niet weg en verdween dit ook naarmate het boek vorderde.

Relikwie eindigt zoals elke goede thriller zou moeten eindigen: een onverwachte ontknoping na een uitstekende spanningsopbouw. Ik was als lezer verrast over de afloop en had doorheen het verhaal nooit gedacht dat het zo zou eindigen.

Met Relikwie schreef Bart Debbaut een spannende thriller met een mysterieus plot waarvan de ontknoping me even perplex achterliet. Helaas zijn bepaalde personages niet altijd even geloofwaardig, maar dat is voor mij geen reden om Relikwie niet aan de thrillerliefhebbers aan te bevelen.

 

 

Relikwie / Bart Debbaut / Lannoo / 2016 / 253 blz. / ISBN 9789401432658

No Comments

Post a Comment