Fien heeft net haar baan verloren en haar relatie is op de klippen gelopen, beiden door haar eigen gedrag, en daarom besluit ze om in het huis van haar overleden tante Nel te gaan wonen. Op Vlieland kan ze een nieuwe start maken. Als ze eindelijk haar draai begint te vinden komt er echter iemand naar het eiland die haar wereld weer helemaal op zijn kop zet, Floris, de liefde van haar leven die jaren geleden vertrok naar Canada en haar achterliet.

Elsbeth Witt schreef eerder al de Barista trilogie voor Young Adults, maar voor mij is Zand erover het eerste boek dat ik van haar lees. Zand erover pakte ik op met de verwachting dat het een lekker luchtig boek zou zijn en dat was ook precies wat ik kreeg. De schrijfstijl is fijn en ik vloog dan ook door het boek heen. Elsbeth Witt weet de relaxte sfeer die Fien op Vlieland ervaart over te brengen en het boek is daardoor geschikt om in weg te kruipen en lekker te ontspannen.

Toch waren er ook wat dingen die tegenvielen. De eerste helft van het boek vond ik ontspannend en voldeed aan wat ik van het boek wilde en daarop had ik dus niets aan te merken. Sommige dingen die echter aangekaart werden in de eerste honderdvijftig pagina’s, werden niet bevredigend uitgewerkt.

Dat tante Nel het zwarte schaap van de familie was, wist Fien wel, maar ze komt er langzaam achter waarom dit zo is. De onthullingen over Nels verleden deden me jammer genoeg niets en de antwoorden bleven te vaag, wat me met een wat onbevredigend gevoel achterliet. Ik wilde begrijpen wie Nel was, maar met de paar dingetjes die je te weten komt, ontstaat er geen driedimensionaal personage. Dit zorgde ervoor dat ik een bepaalde afstand tot de personages ervoer.

Het helpt wat dat betreft ook niet dat er nog zoveel andere zaken zijn die spelen. Zo is er Floris en ook hij blijkt niet te zijn zoals hij op het eerste gezicht lijkt. Elsbeth Witt slaagt er naar mijn idee echter niet in om zijn personage echt uit te diepen. Daarom snap ik ook niet waarom Fien zo verliefd blijft op Floris. Aan het begin van het boek snapte ik haar wel, maar eigenlijk zijn er te weinig pagina’s om alle verhaallijnen genoeg uit te werken en daarmee geloofwaardig neer te zetten.

Al met al vond ik Zand erover zeker een ontspannend boek en dat is wat ik zocht. Maar qua diepgang en uitwerking van de personages miste ik wel behoorlijk wat. Liever had ik gezien dat er maar één diepgaander onderwerp aangekaart werd, want nu bleven de dingen die juist emoties op hadden moeten roepen vlak.

Zand erover/ Elsbeth Witt/ Uitgeverij Xander/ 2016/ 320 blz./ ISBN: 9789401604888

No Comments

Post a Comment