Marguerite Caine’s ouders zijn beroemde wetenschappers. Maar het zijn niet zomaar wetenschappers – het zijn wetenschappers die de ‘Vuurvogel’ hebben ontdekt: een klein, metaal instrument met een complex binnenwerk van verschillende lagen die samen vleugels vormen, waarmee je, als je het goed bedient, naar verschillende dimensies kunt reizen.

Dat klinkt natuurlijk super gaaf, want wie zou dat nou niet willen? Maar zo’n grote uitvinding brengt natuurlijk ook gevaren met zich mee: Marguerites vader is namelijk vermoord. De moordenaar? Paul, een jongen die ze al jarenlang kent en tevens de onderzoeksassistent is van haar ouders.

In Duizend stukjes van jou, een Young Adult geschreven door Claudia Gray, lees je hoe Marguerite samen met Theo, de andere onderzoeksassistent van haar ouders, door verschillende dimensies reist om wraak te nemen op Paul. Al snel komt ze erachter dat niet alles is wat ze denkt dat het is. Is Paul wel de moordenaar van haar vader, of schuilt er een veel dieper geheim achter?

Al vanaf het begin dat ik dit boek zag was ik verkocht. Dat kan ook bijna niet anders, zeker als je kijkt naar de adembenemende voorkant van het boek. Op de voorkant zie je het moderne Londen in een mengeling van blauwgrijze kleuren, met daar tegenover het keizerrijk Rusland in warme, paarsrode tinten. Deze voorkant past naar mijn mening heel erg goed bij het verhaal, het zijn immers de belangrijkste dimensies waar Marguerite in het verhaal terecht komt.

En toen begon ik met lezen. Direct bij de eerste zin word je als lezer al in het diepe gegooid en is al je aandacht gericht op het boek. Verder lezen is het enige wat je nog wilt, zeker naarmate het verhaal vordert. In hoofdstuk twee lees je eigenlijk al meteen hoe de wereld en de Vuurvogel in elkaar steken. Dat vond ik wel een minder punt. Je krijgt namelijk direct een hele hap tekst vol met informatie, wat nogal lastig is om in één keer te onthouden door de grote hoeveelheid.

Nieuwe werelden – van modern Londen tot aan het keizerrijk Rusland en zelfs een wereld die bijna helemaal onder water staat: het is er allemaal. Romantiek, actie, spanning, dit boek heeft alles wat ik zoek in een goede Young Adult. De verhaallijn is erg goed bedacht en uitgewerkt, evenals de personages. De meerdere plottwisten op het einde, plottwisten die ik tot mijn verbazing echt niet zag aankomen, maakte het geheel compleet. Ook de schrijfstijl van Claudia Gray leest lekker vlot en fijn, met niet al te veel, maar ook niet al te weinig details, waardoor je steeds weer verder wilt lezen.

Wat ik wel erg jammer vond aan dit boek was de driehoeksrelatie die zich ontwikkelt tussen Marguerite en de twee jongens. Deze was voor mijn gevoel een beetje overbodig, omdat al snel duidelijk is wat Marguerites keuze wordt.

Desondanks is dit boek zeker een aanrader voor iedereen die houdt van een sciencefiction verhaal met een vleugje romantiek!

Deze recensie is geschreven door Charlotte, een zeventienjarig meisje uit 5 vwo dat al sinds ze zich kan herinneren gek is op boeken lezen en schrijven. In haar vrije tijd is ze, naast het schrijven en lezen van boeken, graag bezig met het maken van foto’s die terug te vinden zijn op haar Instagram account @booksandteacups.

Duizend stukjes van jou / Claudia Gray / Sandra Hessels / HarperCollins Young Adult / 2016 / 333 blz. / ISBN 9789402710205

No Comments

Post a Comment