Six of Crows van Leigh Bardugo is het eerste deel van een nieuwe serie in de Grisha wereld. Deze keer is het niet Rusland dat als inspiratiebron is gebruikt, maar Nederland en dan met name Amsterdam (erg leuk zijn de Nederlandse namen en woorden die voorbijkomen). Six of Crows volgt een bende in Ketterdam. De leider van deze bende is Kaz Brekker en hij krijgt een aanbod van een handelsman dat hij niet kan weerstaan. Samen met vijf anderen gaat hij een riskantere deal aan dan hij ooit heeft gedaan.

Om te beginnen moet ik zeggen dat ik denk dat het handig kan zijn de andere Grisha boeken te lezen om al vertrouwd te raken met de magie en de wereld. Al moet ik zeggen dat ik geen enorme fan ben van The Grisha trilogie. Desondanks had ik hoge verwachtingen voor dit boek vanwege de samenvatting en stukjes die ik gelezen had. Gelukkig heeft Bardugo deze verwachtingen waargemaakt.

Het eerste hoofdstuk eist direct je aandacht op door vragen op te roepen. Daarnaast wordt duidelijk dat Bardugo’s fantasie nog niet uitgeput was. Ze bouwt namelijk verder op de wereld die ze al bedacht heeft en ik vind het erg leuk om die wereld in dit boek te zien verdiepen.

Voor wie hoopt personages van The Grisha trilogie opnieuw te zien, zal dit boek misschien wat teleurstellend zijn, maar voor mij was het een pluspunt, omdat ik geen fan was van Alina en Mal. De nieuwe personages vond ik daarentegen enorm interessant. In plaats van een ik-perspectief gebruikt Bardugo nu een hij/zij perspectief en er wordt constant geswitcht tussen personages. Dat zorgde echter totaal niet voor een probleem, want alle personages hebben een duidelijk eigen persoonlijkheid en ik had bij geen van hen dat ik me verveelde tijdens het lezen. Daarnaast geeft Bardugo de lezer voldoende bladzijden met de karakters om een geloofwaardig verleden te kunnen ontvouwen.

Met goede personages alleen ben je er nog niet, maar ook de relaties tussen de personages vond ik over het algemeen erg goed neergezet. Hoewel ik af en toe wat twijfelde aan de romantiek tussen Matthias en Nina, wisten de rest van relaties me wel te overtuigen (zowel qua romantiek als vriendschappen). Overigens focust Six of Crows ook maar beperkt op de romantiek en meer op vertrouwen tussen personages vanwege hun verleden, maar ook de actie en de reis van Kaz en zijn bende zijn belangrijker dan de romantische verwikkelingen.

Het verhaal zelf beviel me ook. Dit boek is een stuk duisterder dan The Grisha trilogie en ik houd daar wel van. Sommige dingen zijn wat voorspelbaar, maar genoeg wist me te verrassen en het laatste hoofdstuk zorgt ervoor dat ik liever gisteren dan morgen in deel twee zou willen beginnen, want het roept opnieuw zoveel vragen op over hoe het allemaal verder zal gaan.

Bardugo heeft me dus met dit boek overtuigd, waar dat met The Grisha boeken nog niet het geval was. Ik houd van alle personages en ik kan niet wachten om te zien hoe de rest van het verhaal zich zal ontplooien in Crooked Kingdom, helaas is het nog wel even wachten voor dat uitkomt.

Six of Crows/Leigh Bardugo/Henry Holt & Company/2015/480 blz./ ISBN: 9781627792127

No Comments

Post a Comment